Jelentősen csökkentenék a belvárosi Kossuth Lajos utca autóforgalmát is

A Budapest belvárosában, az Erzsébet híd felé vezető Kossuth Lajos utca revitalizációját - egyedüli ajánlattevőként - a Város-Teampannon Kft. tervezheti, nettó 68,5 millió forintért. A tervező egyik feladata a felszíni gépjármű forgalom jelentős csökkentése.
Németh Géza, 2020. július 18. szombat, 09:40
Fotó: MTI Fotó - Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

A közlemény szerint a tervezési feladat célja - a már meglévő tanulmányterv alapján - a terület újjáélesztésének tervezése, majd a terv engedélyeztetése.

A tervezőnek egy olyan jövőbe mutató belvárosi mintát kell előállítani, ahol - a felszíni gépjármű forgalom jelentős csökkentése mellett - a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, a zöldfelület jelentősen növekszik. A felszíni gyalogos felületek is jelentősen növekednek és kisebb súllyal, de szerepet kap a sétálóutca és a területen lévő üzletek gépjárművel való megközelítésének elősegítése (például a ki-be szállás lehetővé tétele, vagy a gépjármű megosztási funkció).

Az érintett főbb közterületek a következők:

 

  • Kossuth Lajos utca,
  • Március 15. tér,
  • Szabadsajtó út,
  • Ferenciek tere.

 

A nyertessel július 3-án kötött szerződést az önkormányzat.

HOZZÁSZÓLÁSOK