Jelentősen könnyítenének a kis cégek életén

Az iparosok, a mikrovállalkozások nehezen tudják felhasználni a pályázaton elnyerhető minimum 3 millió forint képzési forrást, ezért az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) azt javasolja, hogy a helyi ipartestületeket ernyőszervezetként vonják be a rendszerbe - mondta Németh László, a szövetség elnöke az MTI-nek, miután az országos elnökség a napokban áttekintette a kkv-k helyzetét.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 8. szombat, 08:47
Fotó: Napi.hu

Az országos elnökség szerint az 5-nél kevesebb embert foglalkoztató mikrovállalkozások problémája, hogy nehezen tudják elengedni munkatársaikat a képzőhelyek több napos csoportos képzéseire, ugyanakkor az új ismeretek elsajátítására nekik is szükségük van - fejtette ki az IPOSZ elnöke.

A szövetség szerint a helyi ipartestületek az ottani igényekhez, lehetőségekhez alkalmazkodva hatékonyabban oldanák meg a kisvállalkozások munkatársainak képzését - mutatott rá az IPOSZ elnöke. (Nagy a gond a magyar húzóágazatban.)

A szövetség kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, vizsgálja felül, hogy segédmunkásoknak kisgép kezeléséhez - például építőiparban a betonkeverő géphez - szükséges-e a jogszabályban előírt magas óraszámban OKJ-s vizsgát tenniük - mondta Németh László. Jelezte, szerintük a munkavédelmi előírások betartása mellett egyszerűbb betanítással is megoldható lenne a segédmunkaerő képzése - írja az MTI.

Az országos elnökség szerint a kisvállalkozások számára rezsicsökkentése lenne, ha a családi házakra vonatkozó ingyenes kéményseprő szolgáltatás kiterjedne arra az estre is, amikor a mikrocég székhelye a tulajdonos lakóhelyére van bejelentve - tette hozzá a szövetség elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK