Jelentősen romlott az EU fogyasztóinak hangulata

Januárban romlott a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban decemberhez képest - írja az MTI. Magyarországon az uniós átlag alatti pesszimizmus látszik.
Szabó Dániel, 2021. január 21. csütörtök, 17:34
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett előzetes gyorsbecslése szerint a 19 országot tömörítő eurózónában 1,7 ponttal, mínusz 15,5 pontra, az Európai Unióban pedig 1,6 ponttal, mínusz 16,5 pontra romlott a januári fogyasztói bizalmi index. Magyarországon messze átlag alatti az érték: az index az év első hónapjában (-33,8 pont) 4,7 ponttal emelkedett, de így is érezhetően elmarad a tavaszi zuhanást követő eddigi, júliusi csúcsától (-26,9 pont), s különösen a járvány előtti -12 pont körüli értékétől.

Mindkét érték jóval elmarad a hosszú távú átlagoktól, az euróövezeti mutató hosszú távú átlaga ugyanis mínusz 11 pont, az unióé pedig mínusz 10,6 pont.

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (DG ECFIN) által havi rendszerességgel közölt adat 23 ezer háztartás telefonos megkérdezésén alapul. A válaszadási skála mínusz 100 és 100 között mozog.

Az euróövezet GDP-jének több mint felét adja a lakossági fogyasztás.

HOZZÁSZÓLÁSOK