A hitelminősítő az FHB caa2 alapszintű adósminőség-értékelését (baseline credit assessment, BCA) megerősítette, a kiigazított BCA-értékelést caa2-ről caa1-re, az eddigi Caa1 szintű hosszú távú forint- és devizabetéti besorolást stabil kilátással B3-ra, a B2(cr) hosszú távú partnerkockázati minősítést (Counterparty Risk, CR) B1(cr)-re javította.

A felülvizsgálat az FHB Not-Prime rövid távú betéti osztályzatát és Not-Prime(cr) szintű CR-értékelését nem érintette.

A cég indoklása szerint a leminősítési felülvizsgálat ellenére végrehajtott hosszú távú betéti osztályzatjavításokat elsősorban az indokolta, hogy a leminősítési vizsgálat indoklásában felsorolt kockázatok azóta jelentősen csökkentek, tekintettel arra, hogy az FHB fokozatosan egyre szorosabban integrálódik a magyar takarékszövetkezeti szektorba.

A Moody's szerint az FHB alapszintű hitelkockázati profilját továbbra is szorítja a gyenge jövedelmezőség, amely a szerkezeti hatékonyságban mutatkozó gondokból ered, valamint a problémás eszközállomány magas - jóllehet már fokozatosan csökkenő - állománya.

A FHB caa2 szintű BCA-értékelésének megerősítése az indoklás szerint a Moody's azon nézetét tükrözi, hogy végül nem eszkalálódtak azok a fizetőképességi kockázatok, amelyek a bankkal szemben nyáron foganatosított magyar hatósági és jegybanki intézkedésekből eredtek, és ezek az intézkedések nem eredményeztek érdemi megítélésbeli és pénzügyi károkat sem a banknak.

A Moody's felidézte, hogy Spéder Zoltán a múlt hónapban az FHB-ban meglévő érdekeltségét két olyan intézetnek értékesítette, amelyek a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének tagjai. A hitelminősítő várakozása szerint az FHB szorosabb kapcsolódása az Integrációs Szervezethez jelentősen csökkenti a bank fizetőképességi kockázatait.