Kedden sztrájkoltak, szerdán tárgyalnának a béremelésről a B. Braun dolgozói

Béremelést követelnek az orvosi eszközöket gyártó B. Braun Medical Kft. gyöngyösi gyárának dolgozói, akik kedden figyelmeztető sztrájkot tartottak.
Domokos Erika, 2021. február 23. kedd, 20:27
Fotó: Shutterstock - A kép illusztráció.

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi gyárában kedden. Az 1600 fős teljes dolgozói létszámra vonatkozóan egységesen 8 százalékos bérfejlesztést követelnek - mondta László Zoltán a munkavállalók érdekképviseletét ellátó Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke az MTI-nek.

A fizikai dolgozók kevés kivétellel csatlakoztak a kétórás figyelmeztető sztrájkhoz. A két nappalos műszakban dolgozó fizikai állomány több mint 600 fővel csatlakozott, míg az éjszakás műszak tagjai aláírásukkal hasonló arányban támogatták a kezdeményezést - közölte az alelnök. A gyár dolgozói szükség esetén újabb munkabeszüntetésre is hajlandóak.

Legközelebb szerda délelőtt egyeztetnek a B. Braun képviselőivel, és reményeik szerint ezúttal már szó esik a bérekről is, mert eddig csak a mai figyelmeztető sztrájk lebonyolításának körülményeiről tárgyaltak - tette hozzá László Zoltán.

A cég 2018-ban, 2019-ben és tavaly, átlagosan évi 10 százalékos béremelést hajtott végre a gyöngyösi üzemben - tájékoztatta Horn Péter, a B. Braun vállalatcsoport vezérigazgatója az MTI-t. Ezt az ütemet azonban az idén a koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaesett megrendelési állomány miatt nincs lehetőségük fenntartani. A cég orvosi eszközöket gyárt, túlnyomó részt műtéti, illetve infúziós és transzfúziós felhasználásra, ezek iránt az ilyen jellegű beavatkozások nagy arányú elmaradása, illetve halasztása miatt megcsappant a kereslet.

Avezérigazgató szerint korrekt és tisztességes a cég idei évre szóló ajánlata, amely a fizikai dolgozókra vonatkozóan 2-5,4 százalékos, sávos béremelést és az ösztönzők 9-20 százalékos emelését tartalmazza, míg az adminisztratív állomány számára változatlan alapbér mellett az eddigi egy helyett 2 havi bónuszt tesz elérhetővé.

HOZZÁSZÓLÁSOK