Kémeket küldhet a hatóság a buszokra - megjelent a rendelet

Az autóbuszos hatóság magánszemélyeket bérelhet fel próbavásárlásra, és ha a szolgáltató nem felelt meg valamilyen követelménynek, akkor a próbavásárlás költségeit neki kell megfizetnie. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.
Németh Géza, 2019. március 13. szerda, 09:58
Fotó: Napi.hu

Vaskos rendeletet alkotott a kormány az autóbuszos személyszállítás piacfelügyeleti ellenőrzéséről. Ebben visszautal arra a 2016 decemberében hozott rendeletére, amelyben létrehozta az autóbuszos piacfelügyeleti és utasjogi hatóságot, amelynek a rövidített neve: autóbuszos hatóság.

Abból, hogy mit tehet az autóbuszos hatóság, most csak egy dolgot emelünk ki. Amennyiben a hatóság kormánytisztviselője ellenőrzi a szolgáltatót, fel kell mutatnia a megbízó levelét, de ezt nem kell megtennie akkor, ha próbavásárlást végez.

Próbavásárlásra az autóbuszos hatóság közreműködő személyt is igénybe vehet, vagyis olyan magánszemélyt küldhet próbavásárlásra, akinek semmi köze a hatósághoz. Vele megbízási szerződést kell kötni, és díjazásra is jogosult.

Végül kimondja a rendelet azt is, hogy próbavásárlás esetén a szolgáltatás (mármint az ilyen ellenőrzés) díja eljárási költség, amelyet az előírt követelményeknek meg nem felelő szolgáltatást nyújtója visel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.03.18 12:06

Szerintem ezzel a magancegeket akarjak majd vegzalni. Az elkepzeles amugy jo lenne, mert olyanokat lehetne ellenorizni, hogy megy-e a legkondi, futes stb, csak ismerve a magyar viszonyokat, ezzel versenyhatranyt biztositanak a maganszektornak. O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mufflinca, 2019.03.18 07:16

No, ez érdekes lesz. Kíváncsian várom az eredményt! Az elmúlt 25-30 évben ha távolsági buszra szálltam, alig-alig kaptam jegyet. A sofőrök kifejezetten jattért dolgoznak. Statisztikailag így utas nincs, ezért a járatokat ritkítják. Közben a buszon tömeg van, az ellenőrzés lehetetlen. Ez a közeg meg kedvez a sofőrnek, aki 100 forintért felenged egy busznyi potyautast. Hajrá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.03.13 15:20

Ez az "Autóbuszos Hatóság" valami olyasmi, mint a volt Szovjetunióban az "Elveszett Vonatok Minisztériuma?"
Gondolom van külön Trolibusz Ellenőrző Hatóság, Villamos Ellenőrző Hatóság is, Vasútellenőrző Hatóság, HÉV-ellenőrző Hatóság, Hajó-ellenőrző Hatóság és Libegő Ellenőrző Főhatóság is, külön-külön sok milliárdos éves költségvetéssel, tízemeletes székházzal és egyenként több száz állami alkalmazottal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html