Kerti kutak: ingyenessé válhat az engedélyeztetés

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő friss törvénymódosító javaslat alapján - vette észre az mfor.hu.
Szabó Dániel, 2018. december 5. szerda, 18:44
Fotó: Pixabay

Az egyes belügyi tárgyú törvényeket érintő csomagban jelent a Parlament törvényalkotási bizottságának javaslata, amelyben a kutak engedélyeztetéséhez kapcsolódó eljárási díjak, illetékek megszüntetésére tettek indítványt. Ez jelenleg - ahogy azt a portál felidézi - 5000 forintos illeték fizetéssel jár.

Míg a hatályos jogszabály szerint idén év végéig lehetne díjmentesen bejelenteni a hatóságnál az engedély nélkül fúrt kutakat, úgy a módosító ezt a határidőt 2020-ig tolná ki. De az új javaslat szerint a jövőben minden kút létesítése mentesülne az engedélyezési illetékek, díjak megfizetése alól. A lépést azzal indokolják, hogy "jogpolitikai szempontból indokolt, hogy ne csak az engedély nélküli kutak utólagos engedélyezése, hanem a szabályosan, engedélyezési eljárásban kezdeményezett kútlétesítés is mentesüljön az eljárási költségek megfizetése alól."

A bizottság szerint a díjak, illetékek eltörlése várhatóan ösztönzően hat arra, hogy a jövőben az érintett vízhasználók csak engedély birtokában létesítsenek kutakat. Ezáltal a hazai vízkivételről reálisabb adatok állnak majd a vízügyi hatóság rendelkezésére az indoklás szerint - írja a portál.

Vélhetően a kormányon és az országgyűlésen átmegy a javaslat: korábban azt a törvényt is megszavazták, amely a kútfúrási bejelentési kötelezettség eltörlését javasolta, de ezt Áder János államfő panaszára hatályon kívül helyezte az Alkotmánybíróság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2018.12.06 16:33

Ügyesen csinálják. Úgy lehet majd igazán nagy pénzt szakítani a kútadóval, ha az adó bejelentése előtt mézesmadzaggal és korbáccsal minél több balekot rávesznek, hogy iratkozzanak fel a megadóztathatók listájára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.12.05 23:20

Hurrááááá !
- már csak a tervező mérnökökkel kellene megbeszélni hogy ingyen dolgozzanak :) No meg azzal a sok-sok szakemberrel akiket a munkák elvégzéséhez igénybe kell venni a munkákhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html