Kiderült, mit eszük: itt a nagy kölesgolyóteszt

Méreganyagokat, növényvédőszer-maradékokat nem talált az általa vizsgált kölesgolyókban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrzött a 15 termékből 13-nál azonban találtak tápérték- és egyéb jelölésbeli hiányosságokat.
Napi.hu, 2016. november 30. szerda, 16:02
Fotó: Napi.hu

A Nébih terméktesztjén 15 (köztük 13 bio) kölesgolyót vizsgált, amiből 9 natúr, illetve enyhén sózott és 6 földimogyorós ízesítésű volt. A szakemberek a hatóság laboratóriumaiban különböző biztonsági és minőségi paramétereket vizsgáltak, mérték a termékek mikotoxin, növényvédőszer-maradék, valamint gluténtartalmát, a tápértékadatokat, de a jelölések tanulmányozása sem maradhatott el - írta közleményében a Nébih.

Az eredmények biztatóak: a mikotoxinok (méreganyagok) mennyisége valamennyi terméknél kimutatási határ alatt volt, csakúgy mint a növényvédőszer-maradékok értékei. Pedig utóbbinál mintegy 380 különböző hatóanyagot mértek a hatóság laboratóriumában. Néhány úgynevezett harmadik országból származó köles alapanyag esetében radiológiai ellenőrzést is végeztek, de ezeknél sem találtak szennyezett tételt.

A 15-ből 7 terméken szerepelt a "gluténmentes" felirat, amely állítást a laboratóriumi vizsgálatok is igazoltak. További 5 nem gluténmentesként jelölt termék sem tartalmazott glutént, két termékben volt mérhető, de ezeknél feltüntették, hogy a termék nyomokban glutént tartalmazhat.

Akadtak hiányosságok, figyelmeztetést kapnak a gyártók

Több probléma is akadt a tápérték-táblázatban feltüntetett adatokkal: 4 terméknél a zsírtartalom, míg további 2-2 terméknél a rost, a fehérje, illetve a sótartalom mért értéke eltért a csomagoláson jelölttől. Ezeknél a kölesgolyóknál a gyártóknak felül kell vizsgálniuk és javítaniuk kell a tápérték jelölését.

Szintén több jelölési szabálytalanság is akadt, mint például a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások nem megfelelő megjelenítése a terméken, vagy a "védőgázas csomagolásban" felirat hiánya. A jelölési hibák miatt 15 termékből 13 esetében indult hatósági eljárás. Az érintett élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesülnek, valamint a hibák kijavítására vonatkozó intézkedési tervet kell benyújtaniuk.

Ezek a legjobb termékek

A kedveltségi vizsgálaton laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek színét, küllemét, illatát, ízét és állományát - írja a Nébih. A natúr és enyhén sózott kölesgolyók versenyében első lett a Vital Plus Bio Balls, második helyen végzett a Biopont terméke, míg harmadikként a Pa-Comp Kft. által forgalmazott kölesgolyó zárt.

A földimogyorós ízesítésű kölesgolyók között elsőként a Biorganik végzett, második lett a Vital Plus Bio Balls, a harmadik helyezést pedig a Biopont érte el ebben a kategóriában.

A 15 termék részletes vizsgálati eredményei itt érhetők el.

Az ellenőrzésről bővebben a hatóság honlapján itt tájékozódhat.

A vizsgálatról videót is készített a Nébih, amit alább nézhet meg:

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tejfalussy Andras, 2018.09.15 23:11

VEGYI FEGYVER ELLENÜNK A KÁLIUM

A kálium műtrágyák és ételízesítőként használt káliumos sók (lásd internet kosher BONSALT) lassan, de biztosan népirtó vegyi fegyverek: 1950-ben Nobel díjat kaptak a túladagolt kálium betegítő, életrövidítő és ivartalanító hatásait mérésekkel bebizonyító tudósok. Azóta ?Nemzeti stop só program, Menzareform, Chips adó? csalásokkal a normális ötszöröse fölé növelték a napi kálium-, és ötöde alá csökkentették a napi konyhasó fogyasztást. Tudják, hogy a káliummal is műtrágyázott legelőn a birka kosok 4. nemzedéke teljesen nemzőképtelen lett, s hogy embernél ehhez kb. 4x25=100 év kell. A Nobel díj óta folyamatosan csökkentik a magyarok nemzőképességét a káliummal műtrágyázott növényekkel és a hiányos konyhasó pótlással, s 1980 óta a patkányméreg kálisóval ?sós íz pótlással? is. A nemzetközi szabadalmaim szerinti fitotronos ?Antirandom Biomonitoros mérés? közvetlenül is láthatóvá tette a műtrágyával túladagolt kálium sejtmérgező hatását. Nemrég az izraeli HAAREC lap 2050-re (a káliummal mérgezően műtrágyázó mindegyik országnál) a ?nyugati férfiak? teljes nemzőképtelenségét prognosztizálta. Kína és az iszlám országok és Izrael sem műtrágyáznak, s nem is ?sóznak? sejtmérgezően káliummal. Vagyis a ?keleti népek? tovább szaporodhatnak és ?bemigrálhatnak? a káliummal kiirtott népek helyére. Magyarország is az övék lehet. Lásd www.tejfalussy.com/ 8., 10., 61. videó és 1., 58., 101., 102. email könyv. (Az egészségvédő víz- és sópótlás az 1. email könyvben van leírva!) Mindenkit kérek, segítsen ezekről valamennyi veszélyeztetett magyart tájékoztatni!

Budapest, 2018. 09. 09. Tisztelettel: Tejfalussy András
(akaliumnepirtovegyifegyver180909)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html