Kínai exportot duplázott a Csányi Pincészet

Bourdeaux-i aranyérmével erősíti kínai exportját a Csányi Pincészet Zrt. A villányi borászat a közelmúltban jelentős ültetvénytelepítést fejezett be.
NAPI, 2013. május 3. péntek, 19:52
Fotó: Napi.hu

A kínai piacon érezhetően megnőtt az igény a minőségi, különösen a jelentősebb nemzetközi megmérettetéseken díjazott borok iránt. Gál József, a Csányi Pincészet Zrt. vezérigazgatója szerint idén ezért is tudták 2010-hez képest megduplázni az ázsiai országba irányuló exportjukat, ahol az idei évben már a százmillió forintos kivitel a cél. Ehhez jó ajánlólevelet adott a legnagyobb franciaországi megmérettetésnek számító bordeaux-i Challenge International du Vin 2013 France-on a Kővilla Cuvée 2009 révén elnyert aranyérem, amihez idén még a Le Mondial du Rosé-n és a Vinalies Internationales-en megszerzett aranyérem is társult. A szakember szerint a kínai piac ugyan továbbra is jelentős kihívásokat rejt, de a szisztematikus piacépítés a megfelelő tőkeerővel társulva hosszútávon jó esélyeket kínál.

Az idei nemzetközi kiállítások tapasztalatai azt igazolják, hogy a felső kategóriás magyar borok minőségben megfelelnek a nemzetközi trendeknek - fejtette ki a vezérigazgató. Az erőteljesebb exportot azonban az értékesítés területén továbbra is mutatkozó tapasztalatlanság mellett az egységes magyar bormarketing hiányosságai is akadályozzák.

A testes nagy francia borok hegemóniája után most az adott termőhelyekre jellemző, egyéni ízvilágot képviselő könnyebb, gyümölcsösebb borok a sikeresek - jelentette ki a nemzetközi trendeket ismertetve Gál József. Miközben Európában csökken az ültetvények nagysága, a legnagyobb versenytársnak az alacsony árkategóriában is jó minőséget nyújtó chilei, argentin és ausztrál borok számítanak.

A 20 legnagyobb magyar borászat közé tartozó Csányi Pincészet a csúcsborok készítésének szándékával jelentős ültetvényfejlesztést fejezett be a közelmúltban. A közel 600 milliós beruházás eredményeként az újonnan telepített 95 hektáros ültetvénnyel 370 hektárra nőtt a borászat művelésében lévő ültetvényeinek mérete. A legújabb telepítés eredményeként a régióra jellemző hagyományos fajták, a Cabernet Franc, a Cabernet Souvignon, a Kékfrankos és a Merlot mellett a manapság rendkívül divatos Syrah tőkék jelentek meg a villányi dombokon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2013.05.04 12:57

szerintem ezt a kinaiak csak mintának vették és már átadták a vegyészeknek lemásolásra, ahogy a francia csúcsborokat is hamisítják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.05.04 06:55

Ez a 100 millás forgalom rendkivül dicséretes, bár azt is tegyük hozzá, hogy eez mindössze 4-5 konténernyi (kamionnyi) árut jelent ami azért mennyiségileg legalábbis egy elenyésző tétel főleg a kínai piaci méreteihez képest
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html