Kiverte a biztosítékot a FTC plusz támogatása

Egy nappal a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt még nem elérhető több, a kéményseprési díj csökkentéséről szóló előterjesztés. A sporttámogatásokról szóló dokumentum viszont kiverte a biztosítékot.
Tóth Kata, 2013. június 11. kedd, 19:50

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A fővárosi közgyűlés elé szerdán kerülő egyik legégetőbb javaslat a kéményseprő-ipari közszolgáltatás díjtételeinek módosítása. A kérdés a kormány rezsicsökkentési dömpingje miatt érdekes. A parlament már május második felében tárgyalt a témában: július 1-jétől a kéményseprés díja is csökken. A kormányzati elképzelések szerint a kéményseprés esetében 2000 forintban maximálják a rezsióradíjakat. Ez Budapesten egy félévente ellenőrizendő szilárd tüzelésű kémény esetében azt jelenti, hogy 2127 forintról 1194 forintra (44 százalékkal) csökken a díj, a gázkémények esetében 2263 forintról 1270 forintra, a tartalék kéményeknél 1358 forintról 762 forintra mérséklődik a díj.

Fővárosi információink szerint az előterjesztés szövege cd-n kering a Városházán, a feldolgozandó adatmennyiség miatt az előterjesztések egyre gyakrabban csak a közgyűlés napján válnak ismertté. A Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. (Főkétüsz) 2013-as árbevétele a díjcsökkentés előtt 1,9 milliárd forint lenne, 1,8 milliárdos egyéb bevételek és 780 milliós adózott eredmény mellett. A díjcsökkentés után az év második felében ez a bevétel 1,8 milliárdra, az egyéb bevétel 1,7 milliárdra csökken, az adózott eredmény 26 milliós veszteséget jelentene.

Egy a honlapon már elérhető pénzügyi előterjesztés viszont a "visszássága" miatt verte ki a biztosítékot több városházi politikusnál. A 2013-as büdzsé 238 millió forint céltartalékot hagyott jóvá a sportfeladatokra, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) támogatási kérelemmel fordult Budapest Főváros Önkormányzatához az utánpótlás-nevelés támogatására, szakosztályainak működtetésére és a sportszakmai tevékenységükkel összefüggésben felmerülő kiadások támogatása érdekében. Kubatov Gábor, az FTC elnöke az előterjesztés szövegéhez csatolt kérvényében további 100 millió forint segítséget kér. Ehhez jöhet még hozzá − információink szerint − a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM), a Fővárosi Gázművek Zrt. (Főgáz) és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) tao-pénzből történő támogatása, miközben a főváros saját tulajdonában lévő Budapest Sportegyesület (BSE) a csőd szélén tántorog.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

francois, 2013.06.13 12:45

Azért még egy gondolat az utánpótlás nevelésről. A nagyobb csapatok szépen vásárolnak külföldi játékosokat. Akkor valami gond lehet az utánpótlással, ha nem tudnak sok hazai feljövő tehetséget felmutatni. És ha van pénz drága külföldi játékosokra, akkor lehet, hogy az az összeg meg hiányzik az utánpótlás neveléshez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.06.12 21:34

@Drazsen: Ha nem kapna a Fradi pénzt már húzhatná is le a redőnyt az 500 millás veszteségével... (csak ha már Ebedlinél tartunk..)

Szóval lényegében az össze focicsapatot kukásítani kellene, mert ebben a formájában egy pénznyelő gépezet az egész...

kissé bővebben:
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/milliardokat_ontenek_ki_az_ablakon_a_magyar_futballklubok_itt_vannak_a_szamok.555662.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2013.06.12 21:06

@EdmundBurke: "Az meg Budapest szégyene, hogy szinte már csak a Fradi maradt, mert a többi klub tönkre ment. " No, no , azért az idei bajnokságban két fővárosi klub is megelőzte a Fradit, a Kispest ( aki ezzel indulhat nemzetközi kupában) és az MTK is, bár miundkét klubnak kisebb a tömegbázisa.

"Vajon kiknél verhette ki a biztosítékot? Csak nem a balosoknál? :"

Te ebből is ilyen politikai hovatartozási kérdést csinálsz. Azért ez nem "fekete-fehér" dolog. Én 7 éves korom óta nagy Fradi szurkoló vagyok. Remélem elhiszed, hogy akkor nem pártszimpátia meg jobb, vagy baloldali beállítottság miatt döntöttem. Amikor Budapesten tanultam a Fradinak szinte minden hazai meccsén kint voltam, sőt az edzéseiken is sokszor, hja.. akkoriban még Nyilasi, Ebedli, Szokolai, Pölöskei volt a gerinc. Ha kikapott a Fradi gyerekkoromban sírtam. Szóval nagy szurkoló voltam, és vagyok is, ha nem is járok már mostanában meccsekre.

De !!!!!! A mai gazdasági helyzetben ezt a pénzszórást akkor is elítélem!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2013.06.12 12:34

@EdmundBurke:
Itt a kulcsszó az "ahol tehetik". Mivel az önkormányzatok csaknem mindegyike eladósodott, ezért sportra már csak kevés jut. Vannak persze kivételek, pl. Paks, Százhalombatta, de nem ez a jellemző.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.06.12 09:21

Labdarúgás egy feneketlen kút, amibe különböző jogcímeken dobálják az állami pénzeket. Persze ez az üzlet benne, mert hasznot nem termel, így csak az állami pénzeket lehet lenyúlni belőle.
A "burkék" meg birka módjára tapsikolnak neki. Aki meg nem tapsikol az meg csak szoclibes lehet... Ráadásul ezek az ellenérvek. Ha azok metrót, akkor ezeknek lehet stadiont...
Egyébként jobb lenne, ha béke időben is foglalkoznának a gátakkal, mert valószínűleg a tőlünk tehetősebb országok felfedezték a mobil gátak előnyeit, így ha ott sikeresen fogják a Dunát terelgetni magasabb vízoszloppal is, akkor a mi aktuális vezéreink egyre gyakrabban fognak a töltéseinken Nagybajcstól Mohácsig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html