Komoly bírságot kapott az állami mobilcég

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közel 40 millió forintos pénzbírságot szabott ki elsőfokú, nem jogerős döntésében az MVM Net Zrt.-re, mert hiányosságokat tapasztalt a 450 MHz-es frekvenciahasználati jogosultság hasznosítására kötött hatósági szerződés második ütemének teljesítésében.
Inforádió, MTI, 2015. december 16. szerda, 11:05
Fotó: Napi.hu

A hatóság szerdai közleménye emlékeztetett arra, hogy a tavaly április 30-án az elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztésére szolgáló 450 MHz-es frekvenciasáv használatára megkötött szerződés szerint a társaság három ütemben vállalta a hálózat kiépítését.

A második ütem hiányosságai közé tartozik egyrészt, hogy az állami MVM Net Zrt. az összes kétszámjegyű közlekedési főút menti kültéri lefedettség kiépítése helyett ezt eddig 7 megyeszékhelyen és 5 városban biztosította, másrészt a 19 megyeszékhelyből 7 helyen gondoskodott adatátvitel-kapacitásról a nagyvárosi közlekedés tájékoztató rendszereinek támogatása érdekében, harmadrészt a vállalt bázisállomásszám 14,7 százalékát helyezte eddig üzembe - írják. Hozzátették, a zrt. a határidőre megküldte beszámolóját a második ütemről.

A hatóság jelezte: az egyenlő bánásmód, a fokozatosság és az arányosság elve szerint alkalmazta az elektronikus hírközlésről szóló törvényben és a hatósági szerződésben rögzített jogkövetkezményeket a szolgáltatóval szemben, és 38,8 millió forint pénzbírságot szabott ki.

Emlékeztetnek arra is: az NMHH májusban, illetve szeptemberben a projekt első ütemének késedelme miatt 12 millió forintos, illetve 36 millió forintos bírságot szabott ki az MVM Net Zrt.-re, amely 2015. december 31-ig országos szinten 95 százalékos területi lefedést vállalt a szerződésben.

A második ütem miatti jogsértések kapcsán meghozott elsőfokú döntés még nem jogerős, azzal szemben a szolgáltató a hatóság elnökéhez fellebbezhet, amely a pénzbírság megfizetését késlelteti.

HOZZÁSZÓLÁSOK