Ez lenne a kormány visszautasíthatatlan ajánlata a kórházi adósságrendezésre?

A hét elején elindultak a tárgyalások a legnagyobb kórházi beszállítók és a kormányzati tárgyalócsapat között – tudta meg a Portfolio.hu. A portál szerint a Pénzügyminisztérium vezetésével a kormány képviselői azt "ajánlották fel" a cégeknek, hogy ha lemondanak a tőkekövetelésük 20 százalékáról, akkor azonnal megkapják a fennmaradó 80 százaléknyi összeget.
Szabó Zsuzsanna, 2020. január 31. péntek, 23:12
Fotó: Napi.hu

Gulyás Gergely csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva azt nyilatkozta a legnagyobb kórházi beszállítók és a kormány közötti, folyamatban lévő tárgyalásokról, hogy a beszállítókkal a Pénzügyminisztérium egyesével tárgyal és remélik, hogy számukra nehezen visszautasítható ajánlatot tesz.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az mondta a Portfolio.hu-nak, hogy a Pénzügyminisztériumba a legalább 100 millió forintos lejárt követeléssel rendelkező cégek képviselőit hívták be tárgyalni, a kormányzati csapatot Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár vezeti és a tárgyalóasztalnál ül még a NAV, a Belügyminisztérium és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ illetékese is. A cégek képviselőit egyenként 30 perces időkeretben fogadják, a tárgyaláson azonban írásos ajánlatot nem kapnak, egyelőre. A tárgyalássorozat a jövő héten is folytatódik.

A Portfoio.hu szerint a kormány ajánlata az eddigiek alapján az lenne, hogy ha a hitelező lemond a tőkekövetelésének a 20 százalékáról, akkor a fennmaradó 80 százalékot közvetlenül a költségvetésből megkapja. A Pénzügyminisztérium és a kormány ugyanis arra jutott az érintett cégek elmúlt 5 éves pénzügyi helyzetének vizsgálata alapján, hogy a tartozás 20 százalékos elengedése nem okoz számukra problémát.

Csakhogy - mint ahogy ez a portál információi szerint a tárgyalásokon kiderült - ezek a cégek már most is milliárdos nagyságrendben faktoráltatták követeléseiket.

Emellett az is elhangzott a tárgyalásokon a Portfolio.hu információi szerint, hogy a kormány központosított beszerzésre készül az egészségügyben.

Az OSZ főtitkára a portál kérdésére hangsúlyozta, hogy a szövetség álláspontja szerint ezek jogos követelések és mindezek alapján jár a cégeknek a tőketartozás, a késedelmi kamat és a behajtási költségátalány is, az árbevétel 20 százalékáról való lemondást pedig irreálisnak tartotta. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a kötelezettségek mögötti számlákat nem nézték át tételesen, ezért az említett 20 százalékos arányt hasra ütésszerű ajánlatnak véli a kormány részéről.

Azzal kapcsolatban viszont nem szeretett volna találgatásokba bocsátkozni, hogy a cégek elfogadják-e a kormány ajánlatát.

Rásky László a pénzügyi portálnak azt is elmondta, hogy információik szerint a tárgyalódelegáció február közepéig le akarja zárni az egyeztetéseket. Ez azt is jelenti, ha marad az eredeti menetrend, akkor március előtt a beszállítók nem számíthatnak kifizetésekre a lejárt tartozások tekintetében.

Ez pedig azért lehet baj, mert a kisebb cégekkel (a 100 millió forint alatti lejárt tartozással rendelkezőkkel) a kormány nem is tárgyal, és egyelőre nem is tervezi, hogy ezeket a kisebb tartozásokat kifzesse. Márpedig ezek jellemzően magyar tulajdonban lévő cégek, amelyek lehet, hogy márciusig tönkre is mennek.

Arra a kérdésre, hogy ez a 20 százalékos elengedés mekkora összeget jelenthet nominálisan, Rásky László elmondta: a kórházi orvostechnikai piac 90-100 milliárd forint értékű éves szinten. Ha ennek a 20 százalékát egészében visszatartja a kormány, akkor a teljes 1300 milliárd forintos gyógyító kasszának kevesebb mint a 2 százalékát fogja meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.02.01 23:29

@oskovulet:
"Akkor viszont meg kell egyezni..... a (csőd)egyesség szerü megallapodásokba pedig igen sok mknden belefér, még az is hogy a hitelező enged."
Tehát a magyar kormány csődben van?
Merthogy a kórházak állami tulajdonban vannak. Ráadásul a kórházaknak szolgáltatási kötelezettsége van!
Milyen csőd-egyességről beszélsz? Zagyvaság!
Ez nettó zsarolás.
Tudod mi ebben az óriási veszély? Az, hogy a beszállítók bizalma nagyon fontos dolog és annál fontosabb, minél nagyobb a megrendelő (jelen esetben a kórház) fizetési nehézsége!
A beszállítók ezután NEM FOGNAK hitelezni a kórházaknak, AZONNAL leállítják a szállítást fizetési késedelem esetén.
Ők meg ezzel fognak "zsarolni". De ez nem zsarolás, hanem racionális döntés.
Az emberek pedig nem a beszállítókat fogják hibáztatni, hanem a kormányt.
Ez totálisan kontraproduktív, nem is értem...
Ha nekem nulla gazdasági ismeretem van, akkor Neked vajh milyen lehet?
Őskövület? :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.02.01 23:04

@oskovulet: Bruauhauhahhahahhahahahaaaa!!!

Vezetőcserével rendet tenni?!
A notórius adósságot halmozó kórházak élén már rég fideszcsicska lojális kancellár jegyez ellen minden gazdasági döntést!

És még így is halmozódik újra és újra az adósság?!

Ez már csak az elégtelen OEP fianszírozás és a tudatosan gyatra pénzügyi tervezés fogalmait merítheti ki!

Bruhauhauhahahhahahhahhahahaaaa!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.02.01 23:02

@oskovulet: Tudom, ezt nehéz megérteni...

2010-ben is csak bizonyos önkormányzatoknak volt nagy adóssága...
2011-ben is csak bizonyos hódmezővásárhely vehetett fel még devizahitelt...

Hol él???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.02.01 23:01

@oskovulet: khm...

Még mindig nem érti a habonymédia lényegét, világát ebben a gerinctelen fidesznyik világban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oskovulet, 2020.02.01 19:47

@rigolya: kedves Rigolya, az nem a szállító felelőssége. Ha rendben tette volna mindenki a dolgát ott ahol kell, akkor ez a helyzet nem alakult volna ki, ahogy azonos finanszírozás mellett minő meglepetés csak bizonyos kórházaknak vannak feltorlódott számlái, másoknak nincs. Nem furcsa? Tudom hogy ez bonyolult önnek, volt már módom megtapasztalni a szűklátókörűségét, de ha tetszik, ha nem ez a gazdasági racionalitás. Az egy más kérdés, hogy a fenntartó miért nem lép korábban, és miért nem tesz rendet (vezetőcserével) azokban a kórházakban, ahol a vezetés képtelen a kezében tartani a finanszírozást. De erre is van magyarázat: a vezetőségek és a beszállítók (egy jelentős része) azonos érdekkörhöz tartozhatnak, és most a két érdekkör között zajlik az egyezkedés. 20% kedvezménnyel kifizetjük. OK? Most még nem OK. Majd OK lesz 16%-nál, és a beszállító és az fenntartó is jól járt, az más kérdés hogy a helyzet kialakulása (egyes kórházak rossz gazdálkodása) ettől nem oldódik meg, és ez mindenkinek rossz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html