Környezetszennyezés miatt kerül többe a kaposvári intermodális csomópont építése

Miután a Táncsics laktanya területén egy tartály megsérült, a kárelhárítás miatt 640 millió forinttal többe, 12 milliárd 608 millió forintba kerül a kaposvári intermodális csomópont tervezése és építése. A projektet még 2017-ben a Swietelsky két cége nyerte el közbeszerzésen.
Németh Géza, 2019. január 19. szombat, 07:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A tender módosítását az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

A feladat a kaposvári intermodális személyszállítási központ és kapcsolódó létesítményeinek a tervezése és kivitelezése volt. A nyertesnek - egyebek mellett - át kell építenie a Kapos folyó feletti Béla király úti hidat, új közúti és kerékpáros hidat kell építenie a vasút felett, és a feladat része az új buszpályaudvar megépítése, a peronok lefedése a buszpályaudvaron és a vasútállomáson, továbbá közművek, biztosító berendezések, távközlési- és felső vezetékek építése is. A munkát az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) finanszírozza.

A NIF a projektre 2017 október másodikán kötött szerződést a Swietelsky Építő Kft.-vel és a társaság szlovák cégével, a Swietelsky stavebni s.r.o-val.

Időközben kiderült, hogy a Táncsics laktanya területén és a szomszéd telkeken egy tartály sérülése miatt bekövetkező szivárgás következtében a talaj jelentősen szennyeződött. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy döntött, hogy az előállt vis maior helyzet kezelése - a feladatok műszaki elválaszthatatlanságára tekintettel - akként történjen, hogy a projekt előrehaladását akadályozó kármentesítési feladatokat a nyertes vállalkozó végezze el. Így az eredeti 11 milliárd 967 millió forint 12 milliárd 608 millió forintra növekedett.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK