Ötmillió forint jegyzett tőkével tavaly év végén bejegyezték az Oltóanyaggyár Zrt.-t, amely cégnek a kormány meghatározó szerepet szán a magyar vakcinagyártásban - írja az mfor.hu. A cégnyilvántartás szerint a vállalat bejegyzése december 15-től hatályos. Az alapító a Debreceni Egyetem, a jegyzett tőkét pedig öt darab, egyenként egymillió forintos névre szóló törzsrészvény alkotja.

A cég megalapítása időben szinte egybeesett a kormány határozatával, melyben "egyetértett azzal, hogy a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve végezze el a koronavírus elleni nemzeti oltóanyag kifejlesztését". Még az előző évi költségvetést terhelve rögvest biztosítottak is 1,63 milliárd forintot a büdzsének az egyetemek, főiskolák finanszírozására szolgáló keretében, további 369,9 millió forintot pedig közvetlenül a Nemzeti Népegészségügyi Központ javára.

A hazai vakcinagyártásról először május táján jött hír, az operatív törzs akkor számolt be arról, hogy megkezdődött a munka, folynak a tesztelések, amit akkor ígéretesnek mondott Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ezt követően az előző év végén jött újabb hír, akkor a Pénzügyminisztérium említette meg a nagyon fontos döntések között az oltóanyaggyár megvalósításának előkészítését a 860 milliárd forintos év végi csomag részeként.

A cég székhelye megegyezik a Debreceni Egyetem címével. Fő tevékenysége szerint épületépítési projekt szervezésével foglalkoznak, de felvették a tevékenységi körbe a lakó- és nem lakó épület építését, valamint a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését. Vagyis csupa olyan tevékenységet, amely nem kapcsolódik szorosan a kutatómunkához, hanem annak infrastrukturális feltételeinek megteremtéséhez. Ez alapján lehet, hogy projektcégről van szó, bár a közreműködők személye inkább a kutatási irányt feltételezi.