Védőmaszkot gyorsan, sokat - új fejlesztés egy magyar cégtől

Egy magyar nyomda eldobható papír szájmaszkot fejlesztett, amely gyorsan, nagy mennyiségben előállítható. Elsősorban bevásárláshoz, a kereskedelem területén javasolják a használatát, amely a viselő környezetének jelenthet védelmet a cseppfertőzéstől.
Domokos Erika, 2020. április 21. kedd, 10:38
Fotó: Napi.hu - Media-Press ’91 Kft.

A virStop nevű szájmaszk előnye, hogy olcsón, gyorsan, akár egyedi négyszínnyomással, nagy mennyiségben előállítható. Elsődlegesen javasolt alkalmazási területe a kereskedelem, mint bevásárlómaszk - adta hírül a tervező nyomda, a tatabányai Media-Press '91 Kft.

A szájmaszk speciális alakúra vágott kartonpapír és gumi összeszerelésével készül. Az innováció magában a formában van, amelynek használatiminta-oltalom bejegyzése folyamatban van. A fejlesztés szakorvosok bevonásával történt.

A papír szájmaszk, hasonlóan a legtöbb hazánkban is elérhető eldobható orvosi maszkhoz, a felhasználó környezetét védi. Azonban működése a legtöbb maszktól eltérően a páralecsapódás elvén alapul. A papír minimálisan ereszti át a levegőt, ezért a légzés a szem alatti és állkapocs melletti légréseken keresztül, alászívással történik. A kilégzéskor távozó pára a maszk belső oldalán lecsapódik, melyet a papír felszív - magyarázta Prech Tamás Zsolt, a Media-Press ügyvezetője.

Az innováció elsődleges felhasználási területe a kereskedelem. A javasolt alkalmazás szerint az érkező vásárló a bejáratnál megkapja a maszkot és felveszi, majd elintézve a szükséges teendőket, a kijáratnál elhelyezett szemetesbe helyezi. Ez a maszk maximum két órán át használható. Mivel az anyaga papír, így egyedileg nyomtatható, márkázható. Az innováció iránt már hazai és külföldi érdeklődés is érkezett. A gyártási kapacitás jelenleg napi harmincezer darab. A termék nem orvosi segédeszköz és nem minősített - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2020.04.21 12:10

A kartonpapír nem légáteresztő. Tehát a belélegzett levegő a maszkt megkerülve , tehát SZŰRÉS NÉLKÜL jut be a használó tüdejébe, a fertőzött ember tüdejéből kiáramló aeroszol cseppek SZŰRÉS NÉLKÜL jutnak ki a környezetbe. A paparmaszk formája persze torzít a köhögés áramlási karakterisztikáján,de ezzel csak a távolbbra történő fertőzés problémáját oldja meg (hamis biztonságérzet).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html