Az elmúlt években a magyar bankoknál vezetett számlák egyre nagyobb része vált elérhetővé elektronikusan, elsősorban interneten keresztül. Az arányuk 2010-ben még alig több mint 60 százalék volt, 2015-ben meghaladta a 73 százalékot, mára pedig átlépte a 80 százalékos szintet.

A bankok a március 28-tól elrendelt kijárási korlátozások után is dolgoznak, és elérhetők, de a szakértők azt tanácsolják, amit csak lehet, elektronikus csatornákon bonyolítsanak le az ügyfelek. Aki nem szeretne élni a fizetési moratórium adta lehetőséggel, erről a legtöbb banknál elektronikus úton nyilatkozhat. Nem kell aggódniuk azoknak, akiknek folyamatban van a hiteligénylésük és még nem történt meg a folyósítás. Ezeket a folyamatokat is kezelik a bankok.

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője azt mondta, manapság a magyar bankok összesen több mint 10 millió - céges és magánszemélyekhez köthető - számlát vezetnek, ezekből 10-ből 8 pedig elérhető az interneten vagy szoftveres megoldáson keresztül. A boltokban érdemes bankkártyával fizetni. A POS-termináloknál is változás lesz, eddig 5 ezer forint feletti vásárlásoknál kellett megadni a kódot, de a járvány megfékezését célzó intézkedések egyikének köszönhetően legkésőbb április 15-től 15 ezer forintra emelkedik az érintéses fizetések korlátja.