Fertőtlenítik a Pesti úti idősotthont

Elkezdődött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése, vasárnap reggel katonák érkeztek a helyszínre és elkezdték a munkát, ami várhatóan napokig tart majd - írja az MTI a köztévé alapján.
Szabó Dániel, 2020. április 12. vasárnap, 15:27
Fotó: MTI Fotó / Mohai Balázs

Az intézmény teljes fertőtlenítését Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelte el, miután az idősotthonban már csaknem 200-an kapták el a koronavírus-fertőzést és nyolcan elhunytak. Vizsgálat is indult annak kiderítésére, az idősek kaptak-e megfelelő egészségügyi ellátást. Arról viszont nem esett szó, hogy azt vizsgálják-e, hogy a fővárosi vezetés korábban kifejezetten kérte, hogy a kórházakból csak negatív teszteredményüket engedjék vissza a gondozóhelyekre, de ezt a helyi járványügyi kormányzati felelős, Sára Botond nem tartotta szükségesnek és feleslegesen költségesnek nevezte ezt az eljárást.

Az M1 tudósítása szerint 9 óra előtt pár perccel érkeztek meg a Magyar Honvédség vegyvédelmi zászlóaljának katonái az idősotthonhoz, a katonák védőruhába öltöztek és gázálarcot húztak.

Korom Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnöke a műsorban elmondta, különböző mentesítő anyagokat fognak használni.

"Ahol hidegburkolatok vannak, csempe, járólap, ott klóralapút, a lakóterekben azért, hogy óvjuk az egészségét a bentlakó időseknek, illetve nyilván óvjuk az értékeiket, a bútorzatot, az egyéni értékeket, ott alkoholalapút fogunk használni" - mondta. Hozzátette: van, ahol úgynevezett hidegpárával, hideg gőzzel fognak biológiai mentesítőanyagot használni.

Az M1 tudósítása szerint a katonákat is lefertőtlenítették, mielőtt elkezdték volna a munkát, és a portától indulva "szinte centiméterenként" haladtak előre.

HOZZÁSZÓLÁSOK