A magyarországi üzemanyag-kutakon a benzinár 20 és a gázolajtarifa további 10 forint körüli eshet még - mondta Pletser Tamás, az Erste Bank Zrt. olaj- és gázpiaci elemzője a Népszavának.

Azért nem többre, mert lassan elérkezik annak a költségnek a határa, amennyiért a Mol Nyrt. még képes nyereséggel ellátni a hazai töltőállomásokat.

A jövedéki adó a gázolaj és benzin esetében nettó mintegy 110, illetve 120 forint. Ez a mostani olajárak alapján az adószabályok miatt júliustól nettó 120, illetve 125 forintra nő.

Ez a rárakódó áfával együtt körülbelül 150-160 forint. Jelenleg a benzin átlagára 285, a gázolajé 323 forint körül jár. Vagyis a nyersanyag, a finomítás, a szállítás és az árusítás költsége ma már jóval kevesebb, mint az adó. A gázolaj változatlanul drágább maradhat a benzinnél, hisz a szállítás, a mezőgazdaság és az élet fenntartásához szükséges más ágazatok ebből jóval többet igényelnek. A Mol versenyárat szab, vagyis szigorúan a térségbeli, illetve európai forgalmazók árszintjéhez alkalmazkodva adja a terméket - írta a napilap.

Mai hír, hogy a benzin átlagára bruttó 2, a gázolaj átlagára bruttó 7 forinttal kerül majd kevesebbe péntektől, így az előbbiért átlagosan 283, az utóbbiért pedig 316 forintot kell fizetni.