Kötelezték a Molt, hogy legyen olcsóbb a tankolás új benzinkútján

Még tavaly októberben vásárolták meg öt benzinkutat, amit a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgált. Négy töltőállomás esetében semmilyen kifogásuk nem volt, viszont az egyik településen két kútja is lett a Molnak, ami miatt kötelezték az árazás alacsony tartására.
Szabó Dániel, 2019. július 3. szerda, 13:34
Fotó: Napi.hu - Illusztráció.

A Mol Nyrt. 2018. október 9-én adásvételi szerződéseket kötött a Mobil Petrol Kft.-vel, a Rompetrol Kft.-vel, a W.W. Impex Kft.-vel és a Fort-Impex Kft.-vel a Pécsett, Gödöllőn, Fülöpszálláson, Jászberény, Jászjákóhalmán és Mezőkovácsházán található öt üzemanyagtöltő állomás megvásárlására - közölte még decemberben a Gazdasági Versenyhivatal, amely megvizsgálta, hogy mivel jár a társaság terjeszkedése az adott településeken.

Az eljárás végén ugyan engedélyezték, hogy megszerezzék a kutakat, de a GVH szerdai közleménye szerint egy esetben viszont kötelezték a Molt, hogy monopolhelyzetét kihasználva Mezőkovácsházán, ne lehessen indokolatlanul drága a tankolás. A vállalt kötelezettség lényege az, hogy a társaság országosan egységesen határozza meg kiskereskedelmi árazása keretfeltételeit, ám az egyes kutak eltérhetnek a javasolttól. Pláne, hogy Mezőkovácsházán így két töltőállomásuk lett, ami révén drágulhatott volna a benzin és a dízel literenkénti ára a verseny szűkülése miatt. A versenyhatóság ezt úgy védte ki, hogy a Mol az itteni benzinkutakon nem térhet el nagyobb mértékben a 95-ös benzin és a dízel országosan meghatározott referenciaáraitól, mint tette ezt az összefonódást megelőző hosszabb időszakban átlagosan.

Ez a kötelezettségvállalás a jelenlegi üzemanyag-árakhoz képest átlagosan 5-7 forint/liter mértékű csökkenést jelent majd az érintett településen - írta közleményében a GVH a kötelezettségről. Utólag ellenőrizni is fogják, hogy mennyire tartják be az előírást.

A többi érintett településen és azok környezetében nem vetődtek fel ilyen versenyproblémák, hiszen a tranzakciót követően is több versenytárs töltőállomása érhető el a fogyasztók számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK