Közlekedési sztrájk jön Miskolcon

Leállnak a buszok és a villamosok, sztrájkolni fognak a közlekedési dolgozók Miskolcon, miután a városi fenntartó nem teljesítette korábbi béremelési ígéretét - írta a Népszabadság.
Napi.hu, 2016. január 5. kedd, 08:37

A Miskolc Holding Zrt.-vel, a miskolci városi közlekedés fenntartójával tavaly áprilisban állapodott meg a szakszervezet arról, hogy egységesen, januártól visszamenőleg három százalékkal emelik a közel háromezer dolgozó bérét. A megállapodást azonban a tulajdonos egyoldalúan felrúgta, s arra hivatkozott, hogy likviditási problémák miatt mégsem tudja teljesíteni korábbi ígéretét - olvasható a lapban.

Megpróbálták elhallgatni

A Miskolc Holding 2015-re vonatkozó üzleti tervé­ben a kiadások és bevételek összesítésénél 18 millió forintos eredménnyel számoltak, vagyis a cég nem tűnik veszteségesnek. A laphoz eljutott előterjesztés szerint Kriza Ákos, a város fideszes polgármestere azzal a megjegyzéssel szignálta ezt a dokumentumot, hogy a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. 2015-ös üzleti tervének jóváhagyásáról a sajtó tájékoztatása "nem indokolt".

Bérköveteléseiket tavaly októberben demonstrációval is megerősítették a közlekedési dolgozók. Ezt követően a cég új ajánlattal állt elő, amiben az szerepelt: csak a villamos és buszvezetők bérét emelik, s azt sem visszamenőleges hatállyal, hanem november elsejétől. Erre a szakszervezet közleményben úgy reagált: elfogadhatatlannak tartják, hogy a tulajdonos össze akarja ugrasztani őket, s továbbra is kitartanak az egységes béremelés mellett.

Sztrájk mindenképp lesz, az elégséges szolgáltatásokról szerdán kezdik meg a tárgyalásokat a munkaadóval.

HOZZÁSZÓLÁSOK