Látja a Brexit-feszültséget a bankpiacon az Erste

Az Erste Bank Hungary nem tervezi a részvénykibocsátást a BÉT-en, hanem hamarosan osztalékot fizethet tulajdonosainak. A Brexit miatt tapintható a feszültség a bankpiacon, ami az Erstét jó tőkehelyzete miatt nem érinti.
Napi.hu, 2016. július 13. szerda, 09:37
Fotó: Napi.hu

Tapintható a feszültség a bankpiacon, még mindenki csak tapogatózik, hogy mit is jelenthet a Brexit - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. A brit népszavazás kimenetele miatt nagyot estek azoknak a bankoknak a részvényei, amelyeknek tőkehiánnyal küszködnek. Az Erste-csoport tőkemegfelelési mutatója 17,6 százalék, ezért nincs ilyen gondja.

A bank menedzsmentje azt tervezte, hogy 2016 végére nyereséges lesz a pénzintézet, ám most úgy néz ki, hogy ezt a célt, már az első félévben elérik. A bank 15-15 százalékos részesedését az eladó és a vevők szerint is korrekt áron - a könyv szerinti érték 1,1-szeresén - adták el el a magyar államnak, illetve az EBRD-nek.

A vezérigazgató szerint az Erstének, amely Magyarország egyik legnagyobb befektetési vállalkozása ott kell lennie a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) stratégiájának kidolgozásánál. Erre is jó, hogy a bank 2,32 százalékos tulajdont vásárolt a BÉT-ben.

A tőzsdére ugyanakkor nem kívánnak belépni, sőt remélhetően hamarosan osztalékot is fizetnek a tulajdonosaiknak. Ha nem is jövőre, de a hosszú távú terveik között ez a cél is szerepel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2016.07.13 16:10

@isabella: "Valaki elmegy egy pénzváltó előtt, azt hiszem, hogy olyannal még nem találkozott, hogy egy devizánál eladási ár alacsonyabb lenne, mint a vételi. "

Hogy mi????
Egyreszt utcai penzvaltokban valuta van nem deviza.
Masreszt a veteli es eladasi ar kozott mindig van nemi kulonbozet, maskeppen mibol elne a valto?
Bankokban ugyan ez, de ott szamlan keresztul deviza mozgas, aminel szinten van veteli es eladasi ar.

Oszinten szolva mar reg nem olvasom az isabella fele pletykarovatot amivel teleszemeteled a forumot, most is csak warialock valasza miatt vettem a faradtsagot. Eloszor nem hittem a szememnek... aztan meg annal is rosszabb kovetkezett... :)


Fontolora vehetned vegre, hogy atkoltozol valami anyak lapja forumra, ott nem lognal ki ennyire a sorbol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.07.13 13:20

@isabella: "Így gyakorlatilag jelenleg az történik, hogy a bank nekem 290,- Ft-ért adja a dollárt, míg én ugyanitt, csak 280,- Ft-ért tudom eladni."

Atya....úúúúr....isten....

Na ez sok volt... pffffffff....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.07.13 12:18

Például felcserélték a devizáknál az eladási árfolyamot a vételivel. Így az az ügyfél, aki netán most szeretne például dollárért befektetési alapot venni, azzal szembesül, hogy 290,- Ft-ért veszi a dollárt, miközben 280,- Ft-ért adhatná el ugyanakkor, vagyis már az induláskor veszít kb. három- és fél százalékot, amikor még be sem fektetett. Mivel ez a kettő nem egy platformon, menüpontban történik, ezért az ügyfél ezt észre sem veszi. Valaki elmegy egy pénzváltó előtt, azt hiszem, hogy olyannal még nem találkozott, hogy egy devizánál eladási ár alacsonyabb lenne, mint a vételi. Ez az Erste banknál is így volt még pár hónapja. Így gyakorlatilag jelenleg az történik, hogy a bank nekem 290,- Ft-ért adja a dollárt, míg én ugyanitt, csak 280,- Ft-ért tudom eladni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html