Lecsapott a GVH a Jófogásra

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Jófogás apróhirdetési portált üzemeltető Schibsted Classified Media Hungary Kft. megtévesztette a fogyasztókat, mert megalapozatlanul használta a Csak a Jófogáson kiemelést a hirdetéseknél, mert egyes apróhirdetések máshol is elérhetők voltak. Emellett a vállalkozás megtévesztette üzletfeleit is a 2015 októberében kiadott sajtóközleményével. A jogsértésért a vállalkozásra kétmillió forint bírságot szabott ki a GVH.
Domokos László, 2017. március 30. csütörtök, 11:56
Fotó: Napi.hu

A GVH csak azokat a tájékoztatásokat vizsgálta, amelyeket a Schibsted Kft. "Csak a Jófogáson" kiemeléssel a Jófogás ingatlan rovatában és a mobil alkalmazásában tett közzé 2015 októberétől. A kommunikáció azt üzente a fogyasztóknak és az üzletfeleknek, hogy bizonyos hirdetések kizárólag a Jófogáson érhetők el - adta hírül a hivatal.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Schibsted Kft. jogsértően használta e kiemeléseket, mert több ingatlanhirdetés - a Csak a Jófogáson szalag ellenére - ugyanazon időpontban más portálokon is megjelent.

Emellett a GVH jogsértőnek ítélte a vállalkozás sajtóközleményét is, amely a lehetséges üzleti partnereknek szólt, akik abban bízhattak a pr-kommunikáció alapján, hogy a Jófogás ingatlanrovatának fogyasztói aktivitása, így a hirdetések ár-érték aránya megnövekszik. Figyelembe véve, hogy a kft. stratégiai törekvése végül nem valósult meg, a hirdetett kizárólagosság alkalmas lehetett hosszabb távon arra, hogy megtévessze a professzionális hirdetőket a felületen történő hirdetés előnyeiről, és az azoktól várható eredményekeiről.

A GVH a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett, a kiemelési szolgáltatások értékesítéséből származó bevételekből indult ki. A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a kft.

  • módosította kereskedelmi gyakorlatát már a versenyfelügyeleti eljárás alatt;
  • kiegészítő információval pontosította a "Csak a Jófogáson" szalagot;
  • kidolgozott kötelezettségvállalási nyilatkozatot nyújtott be a versenyfelügyeleti eljárás korai szakaszában, és időközben meg is valósította vállalásainak egyes elemeit.

A GVH megszüntette az eljárást a 2015. november 19. és 2016. január 31. közötti időszakra.

HOZZÁSZÓLÁSOK