Lesújtó az eredmény - Nem kell a magyar beszállító a multiknak?

Közel 15 hónapja működik a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) beszállítói adatbázisa, ám konkrét üzletet vélhetően még nem hozott a magyar cégeknek. A hivatal mégis elégedett, bár azt többszöri megkeresésünkre sem árulták el, hogy pontosan mennyibe került a rendszer felállítása és működtetése.
Dzindzisz Sztefan, 2014. május 20. kedd, 07:20
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal 2013. február 25-én indította el beszállítói adatbázisát, amelynek fő feladata az lenne, hogy összehozza a hazánkban működő multinacionális cégeket a lehetséges magyar beszállítókkal. A rendszerhez az első hónapban mintegy 80 magyar kkv csatlakozott, mára 193 vállalat regisztrált, a másik oldalon pedig 18 hazánkban jelen lévő nagyvállalat áll. (Utóbbiak túlnyomó többségükben járműipari cégek.)

Üzlet még nem jött össze, az ár is kérdéses

Üzlet azonban minden valószínűség szerint nem kötettett a rendszerben. A HITA válasza szerint az üzletkötés a beszállítási folyamat vége, ami viszont akár több évig is elhúzódhat, hiszen az adatbázisnak köszönhetően a cégek először megismerik egymást, auditáláson vesznek részt és utána kapnak nominációs lehetőséget ajánlattételre. "Ezekről az eredményekről legtöbbször már nem is kapunk tájékoztatást" - írta a külgazdasági hivatal. Az induláskor viszont még azt hangsúlyozták a HITA szakemberei, hogy mivel ismerik az összes adatbázisban szereplő céget, ezért szinte biztosan értesülnének egy, a rendszer általi üzletkötésről - még ha a rendszer azt nem is jeleníti meg.

A rendszer egyfajta kapcsolatfejlesztőként működik, melynek keretében a nagyvállalatok pontos képet kaphatnak az oda regisztrálókról, hiszen a cégeknek többek között a gyárak, üzemek alapadatai mellett a beosztottaik számát - benne a diplomásokét -, az általuk végzett tevékenységet, a rendelkezésre álló gyártósor és a kapacitás adatait is meg kell adniuk, ahogy a dolgozók nyelvtudásáról is be kell számolniuk.

Amikor arról érdeklődtünk, hogy mennyibe került eddig az adatbázis üzemeltetése, kitérő választ kaptunk, miszerint a folyamatos fejlesztésére és a fenntartására fordított összeget a HITA szakmai keretszámai biztosítják. Ismételt megkeresésünkre azt írták, hogy érintett kolléga szabadságon van, ennek azonban már több mint két hete, választ azóta sem kaptunk a kérdésünkre.

Nem mindenki kerül be a rendszerbe

Mint azt a HITA-tól megtudtuk, a járműipari termeléshez kötődő, termelő, alkatrészgyártó vállalkozások a legjellemzőbb regisztrálók, de sok megmunkáló, illetve feldolgozó cég is jelentkezett már. Továbbra is várják a cégeket, hiszen például azon vállalkozások melyek az elektronikai szektorba szállíthatnának be, egyelőre a "nemzetgazdaságban elfoglalt jelentőségükhöz képest" kisebb aránnyal szerepelnek a rendszerben.

Nincs könnyű dolga a beszállítóknak
MTI

Vannak olyan cégek is, amelyek hiába jelentkeztek, végül nem kerültek be az adatbázisba. Az elutasítás fő oka a HITA szerint az volt, hogy nem illeszkedtek annak profiljába, ugyanis az adatbázis termelő vállalkozásoknak készült, "szolgáltató, mérnöki, tanácsadói, import-export cégek összegyűjtésére ezen adatbázis nem hivatott".

Azt nem tudni, hogy hány olyan társaság volt, amely regisztrálni akart, azonban megbukott az előzetes szűrőn. A külgazdasági szervezet szerint erről nem vezetnek statisztikát, mivel ezen cégek nagy részét átirányítják a HITA más szervezeti egységeihez, vagy regisztrációjuk elfogadását a feltöltési hiányosságok miatt "jegelik". Korábbi információk szerint egyébként a jelentkezők mintegy 15 százalékát utasították el.

Lesz még változtatás

A HITA "kifejezetten elégedett" az eddigi eredményekkel, hiszen - mint írták - a cél egy minősített adatbázis létrehozása volt, ennek létjogosultságát pedig "mi sem jelzi jobban, mint az, hogy rendszeres felhasználóink között 16 nagy OEM és TIER1 járműipari vállalat beszerzői szerepelnek, a minősített regisztrált cégek száma pedig folyamatosan emelkedik". (Emlékeztetőül: összesen 18 cég áll a beszállítókat kereső oldalon.)

A közeljövőben néhány apróbb változtatásra azonban így is felkészülhetnek a cégek, így például a keresést megkönnyítő mezőkkel, dokumentumfeltöltési lehetőséggel, további extra adatok beviteli lehetőségekkel segítenék a kapcsolatfelvételt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.20 17:17

@kanri: ..egy áruházba szállíthat .,nem kel 100 -ba ...30-50 km-en belül ,miért kel mindenütt ugyanazt kapni ...,egy olasz ismerősöm mondta ,hogy itt nálunk Nyíregyházától Szombathelyig ugyan az van a boltokban ,náluk nem ..,idióták ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2014.05.20 13:47

Itt jön ki az, hogy egy olyan gazdaság, ahol nincs modernizáció, csupán csak a KGST színvonal örzése (lásd a beruházási ráták a technikai elkopás szintjei alatt állnak), az az ország kirepül a fejlett világból.

Köszönjük a kádári vívmányokat hülye fidesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.05.20 13:27

@jobbajobb: jobbless, szokás szerint már megint tök hülye vagy!

valóban kiváló kézműves/kistermelői termékekkel rendelkezünk, azonban ezekkel többnyire rendelkezik a legtöbb európai ország.

a polcpénz pedig nem sújtja jobban a magyar árut, mint a külföldit...

már megint a holdat ugatod jobbless!

egyébként mennyi pénzt fizetnek ezért?
leütésenként kapod a fizetést, vagy havi bérben vagy?
volt egy kis fizuemelés most, hogy nyertetek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.05.20 13:04

@jobbajobb: azok kistermelők, te ökör. Gondolod, hogy ki tuják elégíteni egy áruházlánc igényeit?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.20 12:45

Az eredmények majd hosszabb távon mutatkoznak meg.

Most bele kellett fektetni pár milliárdot, de minden így indul.

Nincs egy szerződés sem?

Ez nem lehet gond.

Majd lesz.

S olyan 1000 év múlva visszatérül a befektetés.

Ideális időtartamnak gondolom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html