A laboratóriumi vizsgálat magasan a határérték feletti, kén tartalmú adalékanyagot mutatott ki a LOLO tomato veggie snack (paradicsom chips, szárított paradicsom) termékből. A hozzáadott, allergén anyagnak számító, kén tartalmú adalékanyag a jelölésen nem volt feltüntetve - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A csomagoláson 100% natural (100 százalék természetes), továbbá no added preservative (hozzáadott tartósítószer nélkül) megjelölés is szerepel, ami megtévesztő. A Nébih minőségmegőrzési időre és kiszerelési egységre való tekintet nélkül, azonnali hatállyal elrendelte a termék forgalomból kivonását, visszahívását, valamint további hatósági intézkedésig megtiltotta a forgalomba hozatalát.

A Nébih és a forgalmazó Lolo Snack Kft. arra kéri a vásárlókat, hogy aki ilyen terméket vásárolt - különösen, aki a kén-dioxidra érzékeny - ne fogyassza el, vigye vissza a terméket a forgalmazó üzletbe, ahol az árát visszafizetik.

A kén-dioxid és szulfitok (E 220-228) élelmiszer-adalékanyagok, többek között tartósítószerként adják az élelmiszerekhez. Az arra érzékeny embereknél allergiás (esetenként súlyos) reakciót okozhat, ezért a címkén a 10mg/kg, illetve 10mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségű jelenlétét mindig jelölni kell - hívta fel a figyelmet a Nébih.

A termék adatai:

  • Termék: LOLO paradicsom chips, szárított paradicsom, 25g
  • Csomagolás: védőgázas csomagolásban
  • Forgalmazó: Lolo Snack Kft. (Kaposvár)
  • Gyártó: Opti-Cost Kft. (Kaposvár)

Visszahívják az Oh Aik Guan szezámolajat is

A holland hatóság határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-okat mutatott ki a szingapúri 100 százalékos tisztaságú szezámolajban. A szennyezett olajból holland kereskedőn keresztül több hazai kereskedőhöz is szállítottak - közölte a Nébih, amely arra kéri a vásárlókat, hogy akik az alábbi lejárati idejű termékből vásároltak, ne használják fel azokat.

A termék adatai:

  • Termék neve: Sesame oil, 100% pure (szezámolaj, 100% tisztaságú), 150 ml
  • Márka: Oh Aik Guan
  • Származási ország: Szingapúr
  • Hazánkat érintő lot szám és MMI: 12/03/2022, 15/05/2022
  • RASFF referenciaszám: 2020.0496

A policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek főként a szerves anyagok tökéletlen égése során különböző ipari folyamatokban keletkeznek. A környezetben tartósan megmaradnak, genotoxikus, rákkeltő tulajdonságuk miatt az emberi szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A PAH vegyületek közé tartozik a benzo(a)pirén is - olvasható a hatóság honlapján.