Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európa több tagállamában szórványosan továbbra is előfordul madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál, a legújabb eseteket Bulgáriából jelentették. Magyarország a 2016-2017-es nagy ívű járvány után 2017. augusztus 24-én nyerte vissza a madárinfluenza betegségtől mentes besorolását - emlékeztettek utalva arra, hogy a vírus azonban továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra.

A vírus terjesztésében jelentős szerepe van a vadmadaraknak

A két évvel ezelőtti, jelenleg is érvényes főállatorvosi határozatból felidézték: egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani. További előírás, hogy az etetést és itatást csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen végezzék, a baromfiállomány vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezését pedig minden lehetséges módon meg kell akadályozni.

A Nébih hangsúlyozta, a határozatban szereplő előírások betartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy Magyarország megőrizhesse madárinfluenza mentességét.