Milliókat nyertek, akik nem dőltek be Matolcsy fenyegetésének

Jól jártak azok a magánnyugdíjpénztári tagok, akik nem engedtek a kormány zsarolásának, és 9 évvel ezelőtt a maradás mellett döntöttek. A tagok döntő többsége azóta közel megduplázta a nyugdíj-megtakarítását – számolta ki az Azénpénzem.hu.
Herman Bernadett, 2020. január 10. péntek, 09:46
Fotó: Napi.hu

Átlagosan 1,8-1,9 millió forintra hízott a megtakarítása annak a magánnyugdíjpénztári tagnak, akinek 2010 decemberében 1 millió forint volt a számláján - számolta ki a portál a pénztárak év végi (2019. december 31-i) árfolyamadatai alapján. Ebből az infláció 211 ezer forintot (21,16 százalék) tett ki, vagyis egy átlagos tag 1 millió forintja közel 600 ezer-700 ezer forint reálhozamot hozott.

Bár a 2018-as hozamok nem alakultak jól, a 2019-ben elértek szépen kompenzálták a tagokat. A legtöbb részvényt tartó növekedési portfólióban 12,7-14,4 százalék között fialt a pénz (lásd a cikk végén a táblázatot!), míg a kiegyensúlyozott portfóliók 8,32-10,23 százalék között hoztak. A gyakorlatilag csak állampapírokat tartó klasszikus portfóliók 2,25-5,24 százalék között gyarapodtak. Bár a 2019. decemberi inflációt még nem hozta nyilvánosságra a KSH, a novemberi 3,4 százalékkal számolva azt láthatjuk, hogy a négy pénztár összesen 12 portfóliójából az MKB és a Budapest Klasszikusa nem tudott lépést tartani az inflációval.

3 ezer milliárdos államosítás

Orbán Viktor miniszterelnök 2010 őszén jelentette be a parlamentben, hogy 2010. november 1. után a nyugdíjjárulék kizárólag az állami nyugdíjalapba kerül. Addig a nyugdíjjárulék 25 százaléka magánnyugdíjpénztárakba folyt be. A mintegy 3 millió pénztártag körülbelül 3 ezer milliárd forintnyi vagyonát az állami rendszerbe csatornázták, és csak azoknak maradt meg a pénze a magánnyugdíjpénztárban, akik maradási szándékukról 2011. január 31-ig személyesen, írásban nyilatkoztak.

Akkor körülbelül 100 ezer pénztártag döntött úgy, hogy nem enged a kormány zsarolásának. A kormányzati kommunikáció ugyanis úgy szólt, hogy akik tagok maradnak, nem kapnak nyugdíjat a társadalombiztosítási rendszerből, ezt az akkor nemzetgazdasági miniszterként regnáló Matolcsy György jelenlegi jegybankelnök jelentette be. Végül jogszabály alapján 2010. szeptember 30. utáni biztosítotti időszaktól a magánnyugdíjpénztári tagoknak is a tb-rendszerből jár a nyugdíj 100 százaléka. A 2010. szeptember 30. előtti időszakra számított nyugdíj 25 százaléka a magánnyugdíjpénztárból, 75 százaléka pedig a tb-től érkezik majd.

Duplázták a pénzt

Az államosítást követően sorra szűntek meg a nyugdíjpénztárak, a megszűnő kasszák tagjainak pénze pedig az államhoz került, ha nem választottak másik nyugdíjpénztárat. Mára 4 nyugdíjpénztár maradt, és alig 55 ezer tag. Mivel a kasszák tagjait koruk alapján automatikusan sorolták be a különféle portfóliókba, és főként a fiatalabb korosztály maradt, jelenleg a tagok vagyonának 90 százaléka a növekedési és a kiegyensúlyozott portfóliókban van. Akinek 2010 végén egymillió forint volt a számláján, annak 9 év alatt növekedési portfólióban 86 és 102 százalék közötti hozammal nőtt a pénze (a befizetéseket nem vettük figyelembe), vagyis mára 1,86 millió és 2,02 millió forint közötti összegre hízott a számlája.

A kiegyensúlyozott portfóliók 2019 végi egyenlege 81 és 88 százalék közötti hozammal 1,81 millió és 1,88 millió lett. A klasszikus portfóliókban pedig 26 és 43 százalék között voltak a 9 éves hozamok, a tagok pénze így 1,26 millió és 1,43 millió közötti összegre hízott. Az infláció ez idő alatt 21,16 százalék volt. Minden évben a decemberi 12 havi fogyasztói árak növekedésével számoltunk, kivéve 2019-et, ahol ez még nem áll rendelkezésre, így a 3,4 százalékos novemberi inflációt vettük figyelembe.

A reálhozamot a visszalépéskor kifizetik

Ez pedig azt jelenti, hogy a számlákon megjelenő hozamból 211 ezer forintnyi az infláció, az efeletti összeg pedig a reálhozam. Még a leggyengébben teljesítő, a Szövetség Klasszikus portfóliója is infláció feletti hozamot tudott elérni, bár tény, hogy épp csak meglépte ezt a szintet. Ugyanakkor a magánnyugdíjpénztári vagyonnak mindössze 0,5 százaléka van itt.

A döntő többségnek, tehát a tagok 90 százalékának 1,8-1,9 millió forintra hízott az egymilliója, vagyis 600-700 ezer forint körüli reálhozamra tettek szert minden egymilliójuk után. Márpedig ez azért sem mindegy, mert ha mégis a tb-rendszerbe való visszatérésről döntenének - például mert nyugdíjba mennek, és a pénztár nem tud járulékot fizetni -, akkor ezt a pénzt, azaz a tagdíj reálhozamát, valamint az önkéntesen fizetett tagdíjat és annak teljes hozamát kézhez kapják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.01.13 11:02

@znojmo: @znojmo:
A KÖTELEZŐ magánnyugdíjpénztárak ötlete pont azért született meg, mert ismerték az emberek gondolkozását.
A cucialista időből hoztuk magunkkal azt a mai világban életképtelen világképet, hogy a jóságos állam mindent megold helyettünk. Valójában azonban ez nem más, mint az emberek szabadságának korlátozása. Amíg ez fennáll addig nem gondolkozol, nem hőbörögsz, és elfogadod amit a szádba adnak, nem veszed észre azt, amit elvesznek. Működött ez a cucializmusban és működik most is. Merthogy az új orbáni rendszer is erre a hagyományra épül. Ha valaki nem gondolkozik, az szolgalelkű alattvaló marad! És igen, ez összefüggésben lehet a 2/3-okkal...
Kevés pozitív dolgot tudok mondani az első ballib kormány tevékenységéről, de ez az egyik, amikor az embereket rákényszerítették (volna), hogy elkezdjenek pénzben és jövőjükben gondolkozni, ne az államtól várják azt, amiről az nyilvánvalóan nem fog tudni gondoskodni!
Talán idealizmus a magyar történelmi hagyományok után abban reménykedni, hogy ne legyen egy "kedves vezető", akit követni lehet. Nálunk már ez is túl liberális felfogás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.01.13 09:27

@Archer58:
Egyet tisztázzunk te átlátod a rendszert, talán, de nagyon kevesen vagytok. Egyébként a kötelező magánnyugdíj pénztárak ötlete olyanoktól ered akiknek fogalma sincsen az emberek gondolkodásáról, ezért van most 2/3!
Az emberek döntő többsége nem akar agyalni a nyugdíján. Nekem is vannak idős rokonaim tudom miről beszélek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2020.01.13 07:52

@antitroll: Igen, igazad van. De nálunk két személye 1,5 millió kell. A feleségem és én felváltva vesszük ki. Ebben az évben pont ő van soron.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.01.13 07:19

@Archer58:
Ezt három évente játszhatod el.
Bizonyos számlaösszeg felett azonban a tőke mozgatására nincs szükség, mert jellemzően a 3 éves hozam is eléri egy év 750 ezres befizetését. Erre kvázi garantált 20% hozamot kapsz adóvisszatérítés formájában tárgyi évre, ha decemberben fizeted be, akkor is.
Egyébként szomorúan konstatáltam, hogy a legutóbbi 3 éves hozamom kevesebb, mint gondoltam, a 2018-as esztendő gyenge teljesítménye miatt. Így szűken csak egy befizetés jön ki belőle... 700 ezer forint... :-(
Illetve :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2020.01.13 04:20

@antitroll: Elárultad a nagy titkot! De mivel úgy sem értik meg én rákontrázok. 13 év után már az első három évben befizetett összeget is fel lehet venni, mert azokra lejárt a 10 év várakozási idő és az is mehet vissza. Majd újabb három év múlva ismét. Majd három év múlva? Valaki egyszer azt mondta, pénzt csak pénzzel lehet csinálni
:-)))))))))))))))))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html