Ezért is haldokolnak a magyar kisboltok

Bár az emberek 75 százaléka rendszeresen vásárol a közelében található kis boltokban, az árak és a korlátolt választék miatt részesítik sokan előnyben a távolabbi nagyobb üzleteket - derül ki az egymás közelében élők közösséggé szerveződését segítő alkalmazás, a Miutcánk által készített kutatásból.
Szabó Zsuzsanna, 2019. október 9. szerda, 07:25
Fotó: Napi.hu

A Miutcánk október elején csaknem 850 felhasználó bevonásával készítette el reprezentatív felmérését. A vizsgálat kapcsolódott az alkalmazás #helybenveszem kampányához, amelynek célja, hogy ösztönözze a helyi boltokban történő vásárlást a fenntarthatóságra és a helyi közösségekre gyakorolt pozitív hatása miatt.

A felmérésben válaszolók 60 százaléka sorolta a kisboltok hátrányai közé, hogy viszonylag drágák, és mintegy 50 százalékuk azt, hogy a kisebb boltokban nem lehet egyszerre elintézni a nagyobb bevásárlást.

A válaszadók a közeli kisebb boltok előnyei között főként kényelmi szempontokat említettek, 30 százalék emelte ki, hogy ha ott vásárol, akkor nem kell autóba ülnie.

A felmérésben résztvevők 20 százaléka emelte ki azt, hogy a helyi vállalkozások támogatása is érv a közeli kis boltokban történő vásárlás mellett.

A vizsgálat szerint az emberek csaknem 95 százaléka kíváncsi arra, hogy milyen kisebb üzlet vagy piac található a közvetlen közelében, a megkérdezettek háromnegyede pedig több-kevesebb rendszerességgel vásárol is ezekben a kisboltokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.10.09 10:09

Egy lakáshoz közeli kisbolt jelentős komfortnövdelő (ingatlan érték növelő) tényező, de az utóbbi években durván megemelkedett munkabérek mellett egy alkalmazott bérköltségét lehetetlen kigazdálkodni. Az én környékemen is a kisboltok túlnyomó része bezárt az utóbbi pár év alatt (pedig többségük 20-25 éven át jól prosperált), ezzel elmondhatjuk, hogy romlott az életminőség, sőt, esett az ingatlanok értéke.
Csak a tehetős réteg engedhet meg magának olyan életvitelt, amelyben egyáltalán nem zavaró a helyi kisboltok hiánya, az alacsonyabb jövedelműek életminőségében jelentős szerepet játszanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html