Az állami vállalatok vezetőinek javadalmazását 2010-ben a Fidesz-kormány 2 millió forintban korlátozta, majd 2015-ben eltörölte ezt, és új rendszert vezetett be. A pénzügyi cégeknél és a postánál havi 5 millió forintra emelte a fizetési plafont, az energiaszolgáltatóknál és a stratégiailag kiemelt cégeknél havi 3 millió forintra, a többi állami cégnél szintén 3 millió forintra.

A portál összegyűjtötte 20 magyar állami és önkormányzati cég fizetési és pénzügyi adatait, amelyek vagy sok alkalmazottat foglalkoztatnak, vagy kiemelt feladatokat látnak el.

A vizsgált vállalatoknál 335 ezer forint volt a bruttó átlagfizetés tavaly, ami tizedével több a 2017-re vonatkozó 297 ezer forintos országos átlagnál. A 20 cégvezető havi átlagos javadalmazása 12-szer volt magasabb, mint az átlagos munkavállalóké, havi 4 millió forintot tett ki.

Nagyításért kattintson a képre!

A legnagyobb, 26-szoros különbség a Magyar Postánál volt 2017-ben: a havi bruttó átlagbér itt 234 ezer forint volt, míg a vezérigazgató fizetése 6 milliót tett ki. Ha az idei, valamivel több mint 10 százalékos emelést valóban mindenki megkapta a vállalatnál, akkor a különbség 23-szorosra csökkent. A vezérigazgató havi 5 milliót keres, emellett bónusza elérheti a 20 százalékot, miközben a céges átlagfizetés a vizsgálat vállalatok közül a legalacsonyabb.

Az elérhető adatok alapján az a kép rajzolódik ki, hogy az állami cégek vezetőit nem ritkán jobban fizethetik, mint a magánvállalatok menedzsereit.