Magyar buszok menni Moszkva

Moszkvában közös vállalat jöhet létre kompozit szerkezetű buszok gyártására - számolt be kedden Mészáros Csaba, járműveket kifejlesztő magyar Evopro cégcsoport elnök-tulajdonosa az MTI-nek moszkvai tárgyalásairól.
MTI-Eco, 2015. február 18. szerda, 07:53
Fotó: Napi.hu

A Kompozitok Nanotechnológiai Központja (NCC) nevű orosz céggel meglévő, tavaly októberben létrejött technológiai együttműködésükön kívül, közös vállalkozást is alapítanak. Moszkva kormányzata hitelt nyújt a cégalapításhoz, és biztosítja, hogy minimum tíz év alatt legalább évi 200 darab Evopro fejlesztésű autóbuszt rendel.

Az Evopro és az NCC feladata, hogy a közös vállalatban minél nagyobb legyen az orosz rész, az úgynevezett hozzáadott érték. Szerinte ez az első időben 20 százalékot tehet ki, a későbbiekben a beszállítók számának növekedésével a részesedést növelni tudják - mondta Mészáros Csaba. Reméli, hogy ezt a fajta vállalkozást Kazahsztánban és más országokban is meg tudják majd valósítani.

Az Interfax-Kazakhstan hírügynökség kedden számolt be arról, hogy az Evopro cég autóbuszokat gyártana Nyugat-Kazahsztánban. A magyar cég az uralszki Uralszkargoremmas nevű gyárral tervezi az együttműködést.

A Jekatyerinburgban július 12-én nyíló kiállításon is szeretnék bemutatni a már orosz szabványok alapján legyártott kompozit szerkezetű autóbuszuk mintapéldányát.

Molnár Péter, az Evopróval együttműködő NCC cég műszaki igazgatója szerint továbbra is cégük gyártja a kompozit, azaz társított anyagokból készült könnyű karosszériát a magyar mérnökök által az Evoprónál tervezett, és kifejlesztett Modulo buszcsaládhoz. A magyar cég a Rába-futóművel, Magyarországon gyártott váltóval, és elektronikai finom szabályzókkal ellátott járműnek a licenszét szeretné Jekatyeringburgnak eladni, Moszkva viszont munkahelyeket akar teremteni. Ezért az orosz főváros kormányzata arra kérte az Evoprót és az NCC-t, hogy egy a végső összeszerelést és szervizelést is végző üzemet hozzanak tető alá.

Mészáros az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium által tavaly létrehozott, új ipari ágazati befektetések Stratégiai Tanácsa nevű szervezet második ülésén vett részt. A jelentős orosz és külföldi ipari csoportokat, technológiai cégeket, befektetési alapokat, és közös vállalkozásokat tömörítő szervezet tanácskozásán mások mellett megjelent a Siemens német elektrotechnikai cég, a svéd-svájci ABB (Asea Brown Boveri Ltd.)gépipari konszern, az ipari robotokat gyártó német KUKA Roboter GmbH. képviselője is.

Az ülésen Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter az import kiváltására kidolgozott orosz állami programnak az ipart érintő végrehajtását ismertette. Az intézkedések a nyugati szankciók miatt születtek. A cél az, hogy 2020-ra Oroszországban gyártsák a technológiai berendezések 60 százalékát. A minisztérium a nyárig elkészíti az ipartámogatási program módosított változatát. Manturov hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti a hazai ipar elszigetelését, csupán hozzáadott értéket szeretnének létrehozni saját országukban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.02.18 13:31

Kezdetnek nem rossz. Az orosz energia, munkaerő, nyersanyag hozzáadásával verhetetlen ár/érték arányú buszok gyárthatóak.
Fejlesztés esetén a magyar buszpiacot is meg lehet egy idő után célozni. A Dacia is futott be a személygépkocsi szériában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2015.02.18 09:57

Ez egy iszonyúan ronda busz, remélem ez a kép mielőbb eltűnik a netről is. Ha elektromosban gondolkodnak, akkor egy jó akku nélkül halott történet, én inkább hybridet javasolnék.

Az orosz utak katasztrófálisak, erre is fel kell készülni, bár a magyar utak sem high-tech technológiával készültek, szerkezetük silány.

Ezt a céget nagyon nyomják hátulról, de az a rengeteg mérnök, aki ott dolgozik és a német háttér nagyon kevés eredménnyel kecsegtet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html