Magyar epret venne? Végre eljött az Ön ideje!

A fűtött üvegházakban már elindult a szüret, a valódi eperszezon kezdetére pedig még csak egy hetet kell várni. A vásárlóknak nem kell áremelkedéstől tarta­niuk - számolt be a Magyar Idők.
Domokos László, 2018. április 19. csütörtök, 07:06
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hetekben fokozatosan megjelent a magyar szamóca a piacokon. A fűtött üvegházakban április elején elkezdődött az eperszüret, a jövő hét második felében pedig a nem fűtött fóliasátrakból is piacra kerülhet a termés.

Itthon 700-800 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel a gazdálkodók; a terület egyik felén szabadföldi, míg a másik felén fóliasátras, üvegházas termelés folyik. Fűtött üvegházban csak nagyon kevesen termesztenek epret, az összfelület alig néhány százalékát teszi ki. Így a szezon igazán csak most kezd beindulni - mondta Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeB alelnöke a napilapnak.

Jó szezonra számítanak a termelők, a mennyiséggel és a minőséggel sem lehet probléma. A kedvező terméskilátásoknak köszönhetően az árakban sem várható nagyobb változás, a vásárlók jellemzően az előző években megszokott áron vásárolhatják meg a szamócát.

Áprilisban nem ritka a két-háromezer forintos eper a boltokban és a piacokon. Május elején azonban - ahogy megjelenik a szabadföldi szamóca a kínálatban - az árak is csökkenni kezdenek, ezzel együtt pedig lassan az import is eltűnik a piacokról.

Fotó forrása: Unsplash.com

HOZZÁSZÓLÁSOK