Magyar gulyásba magyar paprikát

Több mint 100 termelővel kötött szerződést pénteken a fűszerkereskedelemmel foglalkozó Kotányi Hungária Kft. Mórahalmon; a Fűszermalom Kft., valamint az önkormányzat bevonásával tavaly indult programra idén megduplázódott az érdeklődés - mondta a szerződéskötést követően a város polgármestere.
MTI-Eco, 2015. február 27. péntek, 14:52
Fotó: Napi.hu

A fűszerpaprika-termelés visszaállítását célzó programban idén a résztvevők 120 tonna őrleményt szeretnének termelni, ezt 1000 tonna friss paprikából lehet előállítani. Tavaly az induló program során 45 tonna őrleményt állítottak elő - mondta Nógrádi Zoltán.

A programban a következő időszak mezőgazdasági vertikumépítésének alapját látja a település. Hiszen ha a fűszerpaprika termeltetés, termesztés, feldolgozás, szárítás, őrlés, kereskedelem területén sikeresek lesznek, akkor reményük van arra, hogy egyéb zöldségfélékkel is el tudnak indulni ezen az úton. A jövőben a szárítmányokra koncentrálhatnak.

Bárány Tamás, a Kotányi Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: mindent megtesznek azért, hogy a magyar paprika üzletág, termesztés és kereskedelem sokkal jobb kondícióban és erőteljesebben jelenhessen meg. "A 24. órában vagyunk, mert alig lehet találni nem kevert paprikát a piacon (...), amiben mi hiszünk az a tisztességes kereskedelem - mondta.

Ausztriában, Magyarországon, Oroszországban, Szlovéniában és Csehországban meghatározó vagy piacvezető pozíciója és további 15 országban stabil jelenléte van. A nemzetközi holding forgalma 138 millió euró, alkalmazottainak száma 540. Az 50,2 millió forint jegyzett és 620 millió forint saját tőkével rendelkező magyarországi leányvállalat a nyilvános cégadatok szerint 2013-ban 3,9 milliárd forintos forgalmat ért el, 100 millióval többet a megelőző évinél. A hazai fűszerpiac vezető cégének adózott eredménye 2013-ban 72 millió, míg 2012-ben 89 millió forint volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK