Nagy pofont kaptak a Malév-károsultak

A Kúria döntése szerint a magyar állam nem felelős a magyar nemzeti légitársaság, a Malév csődjéért. Ez azt jelentheti: nem kell kifizetni az alkalmazottak elmaradt bérét és a hoppon maradt beszállítók is futhatnak a pénzük után.
Komócsin Sándor, 2018. október 24. szerda, 08:38
Fotó: AFP

A Malév csődje óta nagyjából 800 egykori dolgozó vár arra, hogy megkapja elmaradt munkabérét vagy végkielégítését - írja a Népszava. A teljes követelés nagyjából 4,5 milliárd forint, de az állam - hiába volt a légitársaság több mint 95 százalékos tulajdonosa - nem fizette ki az alkalmazottakat.

A Bérgarancia alapból ugyan minden dolgozó kapott nagyjából 1,5 millió forintot, a behajtott tartozásokból pedig még további összegeket, ám sok esetben még így sem érték el a kifizetett pénzek a követelések 30-50 százalékát.

A bíróság első- és másodfokon annak a mintegy 280-300 dolgozónak adott igazat, akik perre mentek a pénzükért. Az állam azonban a Kúriához fordult, ahol hatályon kívül helyezték a korábbi ítéleteket. A testület szerint "a Malév felszámoláshoz vezető veszteséges gazdálkodást nem az állam befolyásoló magatartása és a megfelelő intézkedések elmulasztása okozta". Az indoklás szerint nem minősíthető tartósan hátrányos üzletpolitikának az, hogy "intézkedései, üzleti tervei, stratégiai döntései részben vagy egészben eredménytelennek bizonyultak".

Ez a döntés csak azt állapította meg, hogy az állam nem felelős a csődért, a követelések ettől még továbbra is jogosak. A gond az, hogy a még mindig felszámolás alatt lévő Malévnak nem lesz pénze a tartozások kifizetésére, az állam pedig - a jelek szerint - nem szeretne felelősséget vállalni a cégéért.

A kormánynak jól jött a Kúria ítélete, ha ugyanis másként dönt a testület, akkor nemcsak a dolgozók követelései kaphattak volna zöld jelzést, hanem a cégeké is. Márpedig ez a költségvetés szempontjából is óriási összeg lenne, a mintegy háromezer hitelező 175 milliárd forintot követel.

A fotó forrása: Kisbenedek Attila/AFP

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Proxymus, 2018.10.24 09:31

Tehát az állma tulajdonos a cégben 95%-ban. Azok dolgoznak ott vezetőként, akiket ő felvesz/kinevez oda. Ha csődbe megy a szar döntések miatt, akkor az állam nem felelős.
Mégis ki az 5%-os tulajdonos, ugye ezt nem gondolja komolyan a kurva ...öö kúria sem?!

Azért ez jól mutatja már most a kúria függetlenségét. = 0. Met ugye a bíróságok normális döntést hoztak.
Még jó hogy "nálunk nincs korrupció", mi lenne ha volna,... akkor még a dolgozóknak kéne összedobni a kúria döntése miatt?

175+4,5 Mrd-ért meg már megéri év végén új (teli) aktatáskát ajándékozni a mélyen tisztelt kúriatagoknak, elvégre is csak ennyit vettek el a dolgozóktól és a beszállítócégektől.. ;)
Na de akkor kaméleon úr kevesebb aranyrudat tudott volna venni, akkor meg hogy nézettt volna ki a rakás, ha hiányzik belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2018.10.24 08:54

Jol latszik az "allam" prioritasa, sz@rrago, ha a sajat cege dolgozoinak vagy a neki hitelezoknek kellene fizetni. Mi az a 175 milliard? Nincs egy Uj Puskas Stadion, egy vizes vb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html