A Malév csődje óta nagyjából 800 egykori dolgozó vár arra, hogy megkapja elmaradt munkabérét vagy végkielégítését - írja a Népszava. A teljes követelés nagyjából 4,5 milliárd forint, de az állam - hiába volt a légitársaság több mint 95 százalékos tulajdonosa - nem fizette ki az alkalmazottakat.

A Bérgarancia alapból ugyan minden dolgozó kapott nagyjából 1,5 millió forintot, a behajtott tartozásokból pedig még további összegeket, ám sok esetben még így sem érték el a kifizetett pénzek a követelések 30-50 százalékát.

A bíróság első- és másodfokon annak a mintegy 280-300 dolgozónak adott igazat, akik perre mentek a pénzükért. Az állam azonban a Kúriához fordult, ahol hatályon kívül helyezték a korábbi ítéleteket. A testület szerint "a Malév felszámoláshoz vezető veszteséges gazdálkodást nem az állam befolyásoló magatartása és a megfelelő intézkedések elmulasztása okozta". Az indoklás szerint nem minősíthető tartósan hátrányos üzletpolitikának az, hogy "intézkedései, üzleti tervei, stratégiai döntései részben vagy egészben eredménytelennek bizonyultak".

Ez a döntés csak azt állapította meg, hogy az állam nem felelős a csődért, a követelések ettől még továbbra is jogosak. A gond az, hogy a még mindig felszámolás alatt lévő Malévnak nem lesz pénze a tartozások kifizetésére, az állam pedig - a jelek szerint - nem szeretne felelősséget vállalni a cégéért.

A kormánynak jól jött a Kúria ítélete, ha ugyanis másként dönt a testület, akkor nemcsak a dolgozók követelései kaphattak volna zöld jelzést, hanem a cégeké is. Márpedig ez a költségvetés szempontjából is óriási összeg lenne, a mintegy háromezer hitelező 175 milliárd forintot követel.

A fotó forrása: Kisbenedek Attila/AFP