A Mátrai Erőmű leköszönő igazgatósági elnöke, Halmi Tamás elégedett volt a Mátrai Erőmű tavalyi évével, bár az nem volt sikeres - írta meg a 24.hu. A Mészáros Lőrinc cégének többségi tulajdonából az eddigi kisebbségi tulajdonos MVM-hez kerülő szénerőmű és bánya ügye hónapok óta téma, erről lapunkban többször is beszámoltunk (például itt, itt, itt, meg itt is).

A hétfőn megtartott, 2019. évi beszámoló elfogadására összehívott közgyűlésen elhangzott, hogy a mintegy 6 milliárd forintos mínuszt mutató tavalyi mérleg úgy keletkezett, hogy az ország utolsó szénerőműve csupán annyi áramot termelt, amennyit - az MVM-mel kötött 5 éves szerződése alapján - az állami energiaholding előre megrendelt. Az így csupán 57 százalékos kihasználtsággal használt blokkokat nem volt értelme jobban pörgetni, mert a továbbra is emelkedő szén-dioxid kvóta költség csak a veszteséget növelte volna tovább.

Az Opus Global érdekeltségéből az MVM irányítása alá kerülést a vállalatnál új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok megválasztásával is nyomatékosították. Mindkettőbe szinte kizárólag MVM menedzserek ültek be.

Az Igazgatóságba bekerült:

  • Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója;
  • Sipos Sándor, az MVM által tavaly bekebelezett NKM gazdasági vezérigazgató-helyettese;
  • Zámbó Balázs az MVM M&A Transactions (vagyis a cégfelvásárlási és egyesítési területek) igazgatója; valamint
  • Oravecz Zsolt - aki energiaellátási szakértőként a szakma egyik nagy öregje (egykori Démász-vezető, aki az Euroinvest bakonyi gázturbinás beruházását vezette, majd amikor az MVM 2011-ben kizárólagos tulajdonossá vált, 2017-ig stratégiai és fejlesztési igazgató volt)

A Felügyelő Bizottság tagjai pedig:

  • Sum János Szilárd, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese;
  • Cseh Tamás Zoltán, az MVM Jogi és integrált vállalatirányítási vezérigazgató-helyettese;
  • Eiterer Antal, az egykori állami timföldgyár (Nemzeti-MAL-A Alumíniumtermelő Zrt.) első vezérigazgatója, aki jelenleg - többek közt - az MVM-be tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt. igazgatósági-, valamint az MVM Net felügyelőbizottsági tagja is.

Mészáros Beatrix, a lemondott felügyelőbizottság elnöke nem jelent meg a közgyűlésen.