Látványos: így néznek ki az MÁV emeletes vonatai (képekkel)

Újabb nyolc darab emeletes KISS motorvonat szállításáról írt alá szerződést a MÁV-Start Zrt. és a Stadler Bussnang AG a Dunakeszi Járműjavító Kft. telephelyén, ahol hamarosan elkezdődik a már korábban megrendelt 11 vonat összeszerelése, amelyek 2019 végétől szállíthatnak utasokat - adta hírül a MÁV és a Stadler közös közleményében.
Domokos László, 2018. december 17. hétfő, 15:22
Fotó: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Az állami vonatcég 2019 végétől 11 darab nagykapacitású motorvonatot állít forgalomba a legforgalmasabb Budapest-Vác-Szob és Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalakon.

A nagy befogadóképességű, 600 ülőhelyes, emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) vonatokkal a MÁV-Start új korszakot nyit a személyszállításban. A gyors, 160 km/h engedélyezett sebességű, 95 százalék feletti rendelkezésre állással üzemelő, megbízható járművek kényelmükkel megfelelnek a modern követelményeknek, kiszolgálják a dinamikusan növekvő utasforgalomból és az egyedi szükségletekből eredő igényeket - adta hírül a cég.

A Stadler által gyártott, KISS elnevezésű emeletes jármű első három kocsiszekrénye már megérkezett a Dunakeszi Járműjavítóba, ahol a betétkocsik összeszerelését és a járművek üzembe helyezését is végzik. Ma ugyanitt írt alá szerződést további 8 darab KISS megrendeléséről a MÁV-Start és a Stadler. A második ütem járművei 2021 elejéig állhatnak forgalomba.

MÁV Zrt.

A két cég a nagy kapacitású motorvonat beszerzéséről még tavaly áprilisban írt alá keretmegállapodást. A motorvonatok megvásárlására a keretmegállapodás időtartama alatt, annak aláírásától számított nyolc éven belül lesz mód. A szerződés összesen 40 motorvonat lehívására biztosít lehetőséget. Ebből 19 darabot rendelt meg a vasúttársaság, amelynek mintegy 100 milliárd forintos forrásigényét az uniós Integrált közlekedésfejlesztési operatív programból (IKOP) finanszírozza. A vasúttársaság célja a fennmaradó 21 darab mielőbbi lehívása is.

A kétszintes motorvonatok korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd. Az emeletes motorvonatokon három hagyományos és egy mozgássérült WC lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak (a kerékpárhelyek száma további 24 darabbal bővíthető.

Az emeletes motorvonatokkal szó szerint és átvitt értelemben is szintet lép személyszállító leányvállalatunk - mondta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Minden egyes jármű 600 ülőhelyet kínál, vagyis az első két ütemben érkező összesen 19 motorvonat 11 400 ülőhelynyi kapacitást biztosít majd utasaink számára. 2018 októberében a vasúti hatóság kiadta az új járművek előzetes típusengedélyét, így megkezdődött a kocsiszekrények hivatalos átvétele.

MÁV Zrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi1953, 2018.12.17 17:43

Lesz benne ágy is? Amilyen lassúak kéne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html