Megegyezett a Tesco a szakszervezettel

Eredményesen zárultak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Tesco közötti bértárgyalások, így a cég 2015-ben mintegy 6000 munkavállalója számára biztosítja a szakmai bérminimumot, ami az érintett dolgozók számára 10-15 százalékos béremelkedést jelent a minimálbérhez, illetve a jelenlegi béréhez képest - közölte a KASZ.
MTI, 2015. július 20. hétfő, 17:58
Fotó: Napi.hu

A minimálbér közeli keresetű munkavállalók körében végrehajtott bérrendezés eredményeként minden munkavállaló megkapja a szakmai bérminimumot. (Ennek törvényben meghatározott összege 2015-re 122 ezer forint).

A béren kívüli juttatások mértékét a vállalat összes, azaz több mint 20 ezer munkavállalójának emelik 30 százalékkal, nettó 3400 forinttal.

A megállapodásnak köszönhetően - bérsávoktól függően - 2 és 5 százalék közötti mértékben emelkedik az áruházak dolgozóinak átlagbére. Utóbbi a Tesco tájékoztatása szerint jelenleg bruttó 123 ezer forint. A szakszervezet alapvető célja volt, hogy a 2015-ös évben minden Tesco-munkavállaló jövedelme emelkedjen - tette hozzá a KASZ.

A szakszervezet szerint azonban a korábban is szakmai bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók és a most megemelt bérezésű dolgozók között bérfeszültség alakulhat ki. Emiatt azt javasolták, hogy a vállalat arányosan emelje meg a jelenleg is szakmai bérminimumot, vagy ennél többet kereső dolgozók bérét is, de az idei évben bérrendezésre fordítható központilag jóváhagyott keretösszegből ezt már nem lehetett megvalósítani. Ugyanakkor kiemelték, hogy a vállalat képviselői megértették a helyzetben rejlő kockázatokat és ígéretet tettek arra, hogy a következő években esedékes bérfejlesztéskor figyelembe veszik az idén felmerült problémát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.07.21 10:45

....valami elkezdődött ....,ha kell a munkaerő ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html