A felére csökkent az idén a diótermelők árbevétele az előző évhez képest. Ennek oka, hogy a tavaszi fagyok miatt lényegesen kevesebb termést takaríthattak be az ültetvények tulajdonosai, mint tavaly, ráadásul a sok eső miatt a minőség is rosszabb lett a megszokottnál.

Az árak sem kedveztek a gazdálkodóknak. A külpiacokon 20-30 százalékkal olcsóbban vásárolták fel a magyar diót a kereskedők - mondta Csizmadia György, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) alelnöke a lapnak.

Nyugat-Európában a diót jellemzően héjastul vásárolják meg a kereskedők - míg a hazai piacra szinte kizárólag tisztított formában kerül -, a termés minősége s így az árak is annál magasabbak, minél világosabb a termés héja. Az idén a sok csapadék miatt azonban a magyar dió színe sötétebb lett, így viszont már csak másodosztályú áruként kerülhet a külpiacokra.

Magyarországon a becslések szerint 5-6 ezer hektárnyi dióültetvény van, a termésátlag pedig országosan 0,5-1 tonna hektáronként. Csizmadia szerint idén a tényleges termésátlag közelebb volt a fél tonnához. Az árak nemcsak külföldön estek: itthon is olcsóbban szerezhetik be a diót a vásárlók. Egy éve 3900-4800 forintért, az idén 2800-3990 forintért kínálják a dió kilóját.

(A kép illusztráció)