Megvan, honnan származik a fertőzött magyar tojás

Magyarország második legnagyobb tojástermelő cégétől származnak a fipronillal szennyezett tojások - tudta meg a Magyar Nemzet.
Domokos Erika, 2017. augusztus 24. csütörtök, 15:46
Fotó: Napi.hu

Nem biztos, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Vitaleggs Kft. hibázott, ártatlan áldozata is lehet az ügynek, ha a holland cég által hamisított növényvédő-szereket használta az üzemében - olvasható a lap cikkében. A cég mezőhéki tojóüzeméből származnak a tojások.

A Vitaleggs Magyarország második legnagyobb tojástermelő vállalkozása, kapacitása napi 200 ezer darab tojás. Tavaly a cégnek 1,4 milliárd forint volt az értékesítésből származó bevétele, az adózott eredménye azonban csak 4,1 millió forint.

A Magyar Nemzet megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is, amely felhívta a figyelmet arra, hogy "a szakemberek jelenleg is vizsgálják, a telepen követtek-e el szabálytalanságot, vagy esetlegesen a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataivá váltak."

A tojásszennyezéses botrány Hollandiából indult, miután egy ottani cég két növényi alapú termékbe, a DEGA-16-ba, valamint a Copper Boost elnevezésű készítménybe kevert illegálisan fipronilt. Ezt növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként, rovarok és atkák ellen hatásos. A baromfitartó telepeken e hamisított készítményeket használták, így szennyeződhettek az itt termelt tojások - emlékeztetett cikkében a Magyar Nemzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK