Megvannak az idei Aranyanyuk

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Richter Aranyanyu Díjat. A Ridikül Magazin különdíjával együtt idén is kilencen vehették át az elismerő címet a november 16-i díjkiosztó gálán.
Szepesi Anita, 2017. november 16. csütörtök, 21:36
Fotó: Napi.hu

Hogyan jut el egy diszlexiás fiú retorika versenyre? Hogyan lehet rávenni a mai fiatalokat, hogy - nehéz hivatást válasszanak -, ápolónők legyenek? Miért dönt úgy egy hatgyermekes roma asszony, hogy szociológus diplomát szerez? Ki az, akit több százan szólítanak anyának, és ha lehetne, a világ összes gyerekét maga köré gyűjtené? Hogyan lehet elérni a célt behozhatatlannak tűnő hátrányból indulva? A Richter Aranyanyu Díj idei nyertesei tudják a választ ezekre a kérdésekre, ezért is különlegesek.

A díj alapítói - a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író - immár 7. éve kutatnak fel és mutatnak be olyan nőket, akik mindannyiunk számára példaképekké válhatnak munkájuk és emberségük miatt egyaránt. Az Aranyanyuság e hét év alatt szinte fogalommá vált. Az elismerő címet olyan pedagógusok, orvosok, egészségügyben és szociális területen dolgozó nők kapják, akik nélkül nehezen képzelhető el egy jól működő társadalom. Mégis alig ismerjük őket, ritkán vesszük észre azt a felbecsülhetetlen értékű munkát, amit értünk végeznek nap mint nap - olvasható a díj ismertetőjében.

"A világszinten egyedülálló nőgyógyászati készítmények előállítása mellett a női egészségmegőrzés, az edukáció és a prevenció is fontos szerepet tölt be a Richter Gedeon Nyrt. társadalmi felelősségvállalásában. A gyógyítás mellett minden életkorban próbálunk valami fontosat adni, legyen szó az önértékelés erősítéséről, vagy a mások általi elismerésről, mentális vagy fizikai támogatásról. A nők fontosak a társadalom számára. Szeretnénk, ha egészségük és sokszor láthatatlan munkájuk is több figyelmet kapna a mindennapokban" - mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

A díjazottak között van olyan pedagógus, aki különleges, személyre szabott módszerekkel fejleszti tanulóit, mert nem a problémákban, hanem a gyerekben hisz. Elismertek olyan orvost, aki kis beteg szívek mellett egész családokat gyógyít jelenlétével, és olyan segítő szakmában dolgozó nőket, akik a daganatos betegek lelkét is gyógyítják a hosszúra nyúlt kezelések alatt. Díjazott lett az az ápolónő, aki munkája mellett hiánypótló blogot ír, hogy ezen keresztül adjon erőt pályatársainak és ösztönözze a fiatalokat, hogy ezt a hivatást válasszák. Aranyanyuk lettek olyan tanárok és szociális területen dolgozók, akik minden pillanatban azon dolgoznak, hogy a hátránnyal induló, kisiklott sorsú gyerekeknek valódi eszközöket adjanak a kezükbe, amivel ki tudnak törni a lehetetlen helyzetükből, és elhiszik magukról, hogy érdemesek lehetnek egy jobb életre.

A zsűri idén is 16 nőt juttatott a döntőbe, négy kategóriában egy zsűri és egy közönségdíjat adtak át. A nagyközönség a döntősöket a róluk készült kisfilmekből ismerhette meg, majd szavazatával támogathatta kedvenc döntősét.

A legtöbb szavazatot az orvosok és pedagógusok kapták. A különdíjakkal együtt az elmúlt hét év során összesen 55-en vehették át a Richter Aranyanyu Díjat munkájuk méltó elismeréseként.

HOZZÁSZÓLÁSOK