A Gazdasági Versenyhivatal (GVH)  2017. január 10-én - nyolc napon belül - engedélyezte, hogy az Infineon Technologies AG közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Cree Fayetteville, Inc. felett, továbbá, hogy a Cree, Inc. és a Cree Sweden AB teljesítmény- és rádiófrekvenciás félvezető üzletága az Infineon Technologies AG részévé váljon az Infineon Technologies AG kérelmében megadott adatok alapján - írja közleményében a GHV.

A GVH azonban később az amerikai versenyhatóság (Federal Trade Commission) jelzése alapján észlelte, hogy az Infineon Technologies AG kérelmére indult versenyfelügyeleti eljárásban a fent nevezett cég feltételezhetően hiányos és félrevezető adatokat közölt a kérelmezett összefonódással érintett piacok méretéről, és ebből adódóan az összefonódással érintett vállalkozáscsoportok piaci részesedéseiről is. Emiatt a GVH versenytanácsa visszavonta 2017. január 10-i engedélyező határozatát.

A határozat visszavonásával egyidejűleg a versenytanács elrendelte az összefonódás vizsgálatát teljeskörű eljárásban, továbbá az Infineon Technologies AG 75 millió 850 ezer forint eljárási bírságot kapott. A kiszabott eljárási bíráság nem jogerős, az ellen fellebbezésnek van helye.

A GVH rövid időn belül már a második esetben kényszerül egy korábban megadott fúziós engedély visszavonására megtévesztő adatszolgáltatás miatt.

Az elmúlt években a GVH jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az egyszerűbb megítélésű fúziókat a lehető leggyorsabban engedélyezhesse, és így csökkentse a vállalkozások adminisztratív terheit a felvásárlásokkal összefüggésben - írja a GVH. Lényeges, hogy az eljárás gyorsítása nem mehet a fúziók közérdeket érvényesítő ellenőrzésének rovására.

A GVH azonban elsősorban a fuzionáló felek által szolgáltatott adatok alapján dönt az ügyletekről, így kiemelkedő jelentőségű az ügyfelek pontos adatszolgáltatása. E tevékenység egyik biztosítékaként szolgál a versenyhatóságok közötti nemzetközi együttműködés, amelyre jó példa a jelen eset is. A GVH emlékeztet, hogy éppen az adathitelesség növelése érdekében tette lehetővé a jogalkotó az idei év elejétől, hogy a GVH a fúziós ügyekkel összefüggő jogsértések feltárása érdekében is végezhessen előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatást. Jelen esetben erre nem került sor - írta közleményében a versenyhivatal.