Melyik bank hagyja el Magyarországot?

A bankok arra számítanak, hogy a devizahitelek forintosítására piaci árfolyamon kerül sor; az ügyfelekkel való elszámolás ezermilliárd forintra becsült költségét több száz millióval megnövelik a folyamat lebonyolításához szükséges munkaerő- és informatikai fejlesztési költségek - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-Econak.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. november 4. kedd, 19:45

A magyar bankszektor mindig jogkövető volt és most is az, ennek megfelelően arra készül, hogy a parlament által hozott jogszabályokat, a Kúria döntését, a minisztériumi és jegybanki állásfoglalásokat maradéktalanul végrehajtsa. Így a bankok visszafizetik az ügyfeleknek az árfolyamrésből fakadó banki bevételeket valamint az egyoldalú, a gazdasági válság hatására végrehajtott kamatemeléseket. Ez azt jelenti, hogy a devizahitelesek annyi pénzt fognak visszakapni, hogy - nagy tömegben - legalább úgy, sőt sokan jobban fognak járni, mintha egykoron forintban vették volna fel a hitelt - mondta Kovács.

A főtitkár szerint ebből, és a Kúria azon döntéséből, amely azt mondta, hogy a kedvező kamatért az ügyfelek vállalták az árfolyamkockázatot, kiindulva azzal számolnak, a jogszabály azt fogja előírni, hogy a forintosítás piaci árfolyamon történik.

Az ügyfelekkel való elszámolás módszertanáról szólva kifejtette: Magyarországon több száz hitelintézet nyújtott olyan lakossági hiteleket, amelyeknél most felmerül az elszámoltatás kérdése. E hiteleknél az esetleges túlfizetés visszaszámolása annyira bonyolult, hogy külön kellett választani a jó adósokat - akik folyamatosan, rendben fizettek -, és azokat, akik hátralékot halmoztak fel. Különböző matematikai algoritmusokkal lehet csak a visszafizetések összegét meghatározni.

Ahhoz, hogy a visszafizetések rendben, határidőre megtörténjenek, nagyon hosszú egyeztetési folyamatra volt szükség, ahol a kormány és a jegybank által megadott terveket kellett a gyakorlat és az informatika nyelvére lefordítani. A szakmai egyeztetések eredményeként jutottak el azokhoz a képletekhez, amelyek révén mindenki arra számíthat, hogy a kormány elvárásainak megfelelően fillérre pontosan meg tudják határozni a bankok az ügyfeleknek visszafizetendő összeget - mondta a főtitkár.

Kilenc hónapig minden erőforrást elvisz az elszámolás

Az elszámolás bekerülési költségét egyelőre csak becsülni tudják, nagyjából ezermilliárd forintról lehet szó. A bankok azzal számolnak, hogy a következő évben mintegy kilenc hónapig e folyamat lebonyolítására kell fordítani a teljes bankszektor valamennyi kapacitását és tartalékát. Az ügyfeleknek kifizetendő mintegy ezermilliárdhoz tehát még hozzáadódnak a kilenc hónap teljes munkaerő- és informatikai fejlesztési költségei, ami szintén több száz milliárd forint. A bankok csak a folyamat lezárása után tudnak előre tekinteni és a portfóliókat az új korszaknak megfelelően rendbe hozni és építeni - tette hozzá Kovács.

Átalakul a piac, de nem lesz kivonulás

Arra a kérdésre, hogyan látja a bankszektor jövőjét, a főtitkár kifejtette: Magyarországon olyan külföldi bankok működnek, amelyek a régió valamennyi országában rendelkeznek kirendeltségekkel. A magyarországi jelenlét nyilvánvalóan abból az igényből fakad, hogy a nagy vállalati ügyfeleket a régióban egységes módon szolgálják ki, ez viszont megköveteli, hogy Magyarországon is jelen legyenek. Emiatt nem számol azzal, hogy teljes bankbezárással járó kivonulások lesznek. Azt ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a súlyarányok változni fognak, lesznek olyan bankok, amelyek az átlagnál gyorsabban növekednek és olyanok is, amelyek tovább zsugorodnak. Átrendeződést várok, azzal azonban nem számolok, hogy "valaki itt hagyja az országot és lerázza a cipőjéről a port" - mondta Kovács.

Hozzátette: már csak azért sem, mert aki a bankszektorba ruház be, több emberöltőben gondolkodik, és "egy több emberöltős beruházást nem szoktunk otthagyni néhány sikertelen év után". Ugyanakkor ezek az évek oly mértékben sikertelenek, hogy talán nincs is példa arra, hogy egy bankszektor ilyen veszteségfolyamatot kibírjon. Magyarországon a nagyon felkészült menedzsmentnek és a tulajdonosi helytállásnak köszönhetően a bankszektor kibírta, stabilan és kiszámíthatóan működik - tette hozzá a Bankszövetség főtikára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2014.11.05 12:38

3 megjegyzésem volna a témához:

1. nem ellenzem azt, hogy a fogyasztó érdekeit jobban védjék egy új banktörvényben, azonban a forint nemzetközi helyzete viszonylag ingatag ezért nyilvánvaló, hogy amennyiben minden kockázatot a bankokra hárítanak (hosszú-távú hitelek esetén) a bankok hosszú-távú garanciákat építenek majd hitelkamatjaikba.
nem hiszem, hogy ettől versenyképesebbé fog válni a pénzpiacunk ill. gazdaságunk.
persze sok múlik majd azon, hogy (3 év után) az első kamatemelési kezdeményezést (mert lesz ilyen) hogyan bírálja el az mnb. nyilván nem véletlen a 3 éves ciklus megjelölése. ez már biztosan a következő ciklusra esik... ügyes, de átlátszó trükk...


2. friss hír, hogy a széchenyi bank milyen bizonyítványt tett le orbán asztalára a magyar tulajdonú bankrendszert illetően. ha ezt a modellt erőltetik nagyon gyorsan tönkre fogunk menni. és még hátra van az eu-s vizsgálat is (kb. hasonlóra számítok, mint malév ügyben...). lehet ugyan birkamenetet tartani, de az eu szabályai akkor is világosak az állami beavatkozást (tőkeemelést) illetően.

3. a magyar társadalom rendelkezik az egész térség (az egész balkánt beleértve) legrosszabb késedelmes avagy nem-fizetési mutatóival. talán először illene a fejekben rendet rakni és nem azt propagálni, hogy a szolgáltatókat nem illetik meg a szerződésben rögzített feltételek. attól, hogy az állam átvesz egyes feladatokat, szolgáltatásokat ez a probléma nem fog megoldódni... sőt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.05 12:35

@Saxon: hogy nincs extra profit,..


..most már nincs ,így igaz ...,de 2010-ig volt bőven ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2014.11.05 12:27

@apapapa:
OBA sosem tudta és sosem fogja fedezni egy leendő bankválság veszteségét ..., de majd a költségvetésből ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

apapapa, 2014.11.05 11:47

Tök jó. Na most aztán jól megnyugtattak, mert hogy én betétes vagyok, nem hitelfelvevő!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.11.05 11:41

@Saxon:

nem beszélve a garantált kamatról..ha emelkedik a jegybanki alapkamat, akkor is marad az eredeti azaz azt is mi fogjuk megfizetni..nem beszélve a hitetetlen banki veszteségekről..és a a valamilyen ellentételezést szolgáló emelésekről (ugye tavaly 'csak' 50%-kal emelkedtek a banki szolgáltatások árai)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html