Mészárosék 40 milliárdért vehettek erőművet

A lignitalapú Mátrai Erőművet mintegy 40 milliárd forintért vásárolhatta meg Mészáros Lőrinc és cseh üzlettársa az év elején a G7 becslése szerint. A cseh társ a tranzakció után egy héttel kiszállt.
Domokos Erika, 2018. augusztus 15. szerda, 10:47
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Név szerint említi Mészáros Lőrincet az RWE európai energetikai konszern a  kedden közzétett féléves beszámolójában. Az egykori felcsúti gázszerelő mint a Mátrai Erőmű egyik vevője kerül elő a jelentésben, társával, egy cseh befektetők kezében lévő céggel együtt - írja G7.

A tranzakció után Mészárosék irányítása alá került a visontai erőmű, pontosan annak többségi, 72 százalékos részesedését megvásárló cég, a csehek ugyanis alig egy héttel a tranzakció lezárása után kiszálltak.

Ami biztosnak tűnik, hogy nem annyiért adták el az erőművet Mészároséknak, amilyen értéken nyilvántartották azt a könyveikben, hanem valamivel az alatt. A féléves jelentés szerint ugyanis az RWE 25 millió eurót veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a tranzakció miatt. A létesítményt működtető cégben tavaly 128 millió eurónyi eszközt tartott nyilván az RWE, így ha azt feltételezzük, hogy az eladóra jutó kötelezettséget átvállalta az új tulajdonos,  nagyjából 100 millió eurót kaphatott 51 százalékos részesedéséért a német csoport - olvasható a cikkben.

Mészárosék az RWE többségi pakettje mellett a szintén német EnBW 22 százalékos csomagját is megvették, ami így logikusan 44-45 millió eurót, márciusi árfolyamon nagyjából 14 milliárd forintot érhetett. A vételár így összesen mintegy 40 milliárd forint lehetett.

A Mátrai Erőmű eléggé leharcolt állapotban van, 50 éves blokkjainak üzemideje 2025-ben lejár, arra pedig rengeteget kellene költeni, hogy tovább működhessen - jegyzi meg cikkében a G7.

Mészáros Lőrinc a Mátrai Erőmű megvásárlásakor jutott hozzá az ország jelenleg legnagyobb napelemparkjához is, amely a 444.hu korábbi értesülése szerint állami tulajdonba kerülhet.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2018.08.15 12:35

@tlg01:
Ebből a rakás szarból a részvényein keresztül egy hatalmasat kaszál. Aki még mindig nem hiszi el, hogy Orbán egy igazi maffiát üzemeltet, az tényleg menthetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2018.08.15 11:44

nagy üzlet : vett egy rakás szart
egészségére
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html