Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A minimum 50 millió forintos árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozások (kkv) 58 százalékát teszik ki a családi vállalkozások. A piaci információk szerint ezek közel 40 százalékát érinti a generációváltás problémája, mivel a tulajdonos-ügyvezetők átlagos életkora eléri a 65 évet.

Az esetek többségében ugyanakkor nem megoldott a családon, illetve a jelenlegi tulajdonosi körön belüli cégvezetői, tulajdonosi utódlás. Az ilyen társaságok esetében az értékesítés elkerülhetetlen, azonban a jelenlegi cégvásárlási kereslet, illetve a rendelkezésre álló finanszírozás nem elégséges a kérdés megoldásához - írja közleményében az MFB. Számos prosperáló családi cég esetében ezért veszélybe kerülhet a működőképesség fenntartása és a cégben felhalmozott értékek megőrzése. A probléma akár 12 ezer társaságot is érinthet, ezért a generációváltás nehézségeinek nemzetgazdasági hatása is jelentős.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. ezért a cégcsoportjába tartozó, tőkefinanszírozással foglalkozó Hiventures Zrt. és az MFB Invest Zrt. révén forrás-kiegészítő tőkeprogramot indít a cégfelvásárlások finanszírozására, illetve a befektetői kedv fokozására. Az úgynevezett MFB Generációváltási Tőkeprogram keretében mindkét társaság az akvizíciókhoz szükséges tőkefinanszírozással áll a felvásárlók rendelkezésére, azaz társbefektetőként vesz részt a tranzakciókban a piaci befektetők mellett.

A Hiventures 500 millió forint alatti tőkeigény, míg az MFB Invest az 500 millió forint feletti tőkefinanszírozási igény esetén várja a jelentkezőket. A finanszírozási időtáv 5-7 év, a felvásárlás során elvárt 30 százaléknyi magánforrás bevonása is.