Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nógrád megye egykori legnagyobb foglalkoztatója, a felszámolás alatt álló salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. volt aktív munkavállalói már megkapták a juttatásukat, a korábbi boltok többségét pedig értékesítették - tájékoztatta az MTI-t Vályi Attila, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolója.

A dolgozók kifizetése 2017 júniusa óta folyamatos, eddig kilenc ütemben fizettek a Bérgarancia Alap igénybevételével. Folyamatosan tart a munkaviszonyok rendezése is, és kiemelt prioritással kezelik a munkavállalók igényeit - közölte Vályi.

Az aktív munkavállalói állomány kifizetése már megtörtént, a jelenlegi munkajogi állomány elsősorban GYES-en, GYED-en és táppénzen lévő dolgozókból áll. Részükre a GYES és a GYED lejártakor, illetve a törvényi előírásoknak megfelelően a felszámolási eljárás végén történik meg járandóságuk kifizetése.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. jellemzően Nógrád megyében található üzlethelyiségeinek túlnyomó részét értékesítették, újranyitásuk folyamatban van, a Heves megyei üzletek pedig jellemzően bérelt ingatlanokban voltak, így azok további hasznosításáról a tulajdonosaik döntenek - közölte az állami felszámoló. (Korábbi hírek szerint magyar láncok, főleg a Coop érdeklődtek a Palóc-boltok iránt, a multik nemigen.)

A kft. saját tulajdonú ingatlanjai és vagyontárgyai értékesítésének nagyobb hányada megtörtént, jelenleg is több adásvételi szerződés áll előkészítés alatt. Párhuzamosan folyamatban van azoknak a vagyoni eszközöknek az újbóli értékesítésre történő kiírása, amelyekre első körben nem érkezett ajánlat.

Az adós vagyona jelzáloggal terhelt és hitelezői igény kielégítés elsősorban a jelzálogjog jogosultakat érinti - tette hozzá a felszámoló.

A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősített Palóc Nagykereskedelmi Kft. felszámolása 2017 májusában kezdődött meg. Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként 1300 embert alkalmazott. A CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként 86 boltot üzemeltetett a térségben, de a CBA Kereskedelmi Kft. 2016 szeptemberében kizárta a hálózatából.

Vályi Attila korábban az MTI-nek elmondta, hogy közel 450 hitelezőt vett nyilvántartásba, akiknek a cég több mint 10 milliárd forinttal tartozik; a biztosított követeléssel rendelkező hitelezők igénye meghaladja a 6 milliárd forintot.

A kép forrása: Shutterstock.