Az egyik tárgyalásos közbeszerzés hirdetménye szerint január 25-ig kell jelentkezni 114 új autóbusz szállítására, amelyből 33 alacsonypadlós szóló busz, 35 alacsonypadlós és hosszú szóló jármű, 46 pedig alacsonypadlós csuklós autóbusz. Az első tárgyalás tervezett időpontja március 11.

Ugyancsak január 25-ig lehet jelentkezni a használt autóbuszok bérlésére, a bérlet ideje alatti javítási, karbantartási feladatok ellátására és tárolására kiírt közbeszerzésre. A 132 használt autóbuszt - a kiírás szerint - Budakeszi, Budaörs, Diósd, Gyál, Nagykovácsi, Pécel, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint térségében közlekedtetnék. Ezek azok a vonalak, amelyeket a BKV-tól vesz át a májustól a Volánbusz. Az eljáráson az első tárgyalást március 11-én tartják.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a múlt hét pénteken jelentette be, hogy május elsejétől kilenc agglomerációs települést érintő autóbuszjáratokat vesz át a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK), illetve a BKV-tól a Volánbusz. E településeket jelenleg 27 nappali és 8 éjszakai autóbuszvonalon 132 autóbusszal szolgálják ki. A szaktárca közleménye szerint jogszabályi kötelezettségre hivatkozva hozta meg a döntést, mivel a személyszállítási szolgáltatásokról szóló, tavaly elfogadott törvény és az erre vonatkozó uniós rendelet alapján a BKV belső szolgáltatónak minősül, ezért 2013. május 1-jétől Budapesten kívül nem láthat el közszolgáltatási feladatokat.

A Volánbusz - a Magyar Fejlesztési Bank közlekedésfejlesztési finanszírozási programja keretében - hitelkeret biztosítására is tárgyalásos közbeszerzést hirdetett, ennek jelentkezési határideje január 15-én jár le. A kiírás szerint a hitelkeret szerződés három részből áll: az első 3,3 milliárd, a második 1,6 milliárd, a harmadik 2,5 milliárd forintra szó, mindhárom estében 10 százalékkal növekedhet a hitelkeret.