Minden magyar bankot érint a kártyacsalás

Lényegében minden hitelintézet érintett az elmúlt napokban felfedezett bankkártya-adatlopásban. Az ugyanakkor tisztázódott, hogy nem a korábban hírbe hozott üzemanyag-forgalmazó cég hálózatából kerültek ki az adatok.
Nagy László Nándor, 2011. december 16. péntek, 09:41
Fotó: Napi.hu

Nem igazolódtak azok a tegnapi hírek, amelyek szerint az egyik multinacionális üzemanyag-forgalmazó hálózatából került volna ki több tízezer magyarországi kártyatulajdonos adata. A vizsgálatok jelen állása szerint egy külföldi bankfüggetlen adatközpontból sikerült az illetékteleneknek eltulajdonítani egyebek mellett magyar bankkártya-adatokat. A MasterCard és a Visa híreink szerint vizsgálatot indított, az már most kiderült, hogy az adatok nem a kártyacégek hálózatából kerültek ki. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik.

A hazai bankok ugyanakkor az érintett kártyákat már letiltották, vagy vásárlási limitjeiket 0 forintra húzták le. A pénzintézetek döntő része ráadásul sms-ben, illetve telefonon már értesítette az érintett kört.

Mindez azt jelenti, hogy azok, akik ma tudnak tranzakciókat kezdeményezni, egyáltalán nincsenek veszélyben. Ugyanakkor a bankok már regisztráltak visszaélést az ellopott adatokkal. Fontos tudni, hogy az ügyfeleket kár nem érheti az ügyből kifolyólag. Ugyanakkor a kártyák pótlása - döntően a postázás okán - több napot vehet igénybe.

Információink szerint a kártyás visszaélés jószerivel az összes hazai bankot érintette.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

cult, 2011.12.16 12:40

Hát nekem gyanús hogy ebben is a kormány keze van. Tesztelték hogy hogyan lehet lenyúlni a folyószámlákon elhelyezett pénzt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csont, 2011.12.16 10:04

Ilyen híreket teljesen fölösleges írni. Akkor érne is valamit, ha azonosítanák kinél, mikor történt az eset. Legközelebb majd jobban vigyáz. Valahol valakinél, valamit elloptak ezért néhányakat kár ért, de a többieket már értesítették, és letiltották a kártyájukat, vagy nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html