Nem igazolódtak azok a tegnapi hírek, amelyek szerint az egyik multinacionális üzemanyag-forgalmazó hálózatából került volna ki több tízezer magyarországi kártyatulajdonos adata. A vizsgálatok jelen állása szerint egy külföldi bankfüggetlen adatközpontból sikerült az illetékteleneknek eltulajdonítani egyebek mellett magyar bankkártya-adatokat. A MasterCard és a Visa híreink szerint vizsgálatot indított, az már most kiderült, hogy az adatok nem a kártyacégek hálózatából kerültek ki. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik.

A hazai bankok ugyanakkor az érintett kártyákat már letiltották, vagy vásárlási limitjeiket 0 forintra húzták le. A pénzintézetek döntő része ráadásul sms-ben, illetve telefonon már értesítette az érintett kört.

Mindez azt jelenti, hogy azok, akik ma tudnak tranzakciókat kezdeményezni, egyáltalán nincsenek veszélyben. Ugyanakkor a bankok már regisztráltak visszaélést az ellopott adatokkal. Fontos tudni, hogy az ügyfeleket kár nem érheti az ügyből kifolyólag. Ugyanakkor a kártyák pótlása - döntően a postázás okán - több napot vehet igénybe.

Információink szerint a kártyás visszaélés jószerivel az összes hazai bankot érintette.