A lapnak a BKK-nál elmondták: a fővárosi taxirendelet 2013. őszi hatályba lépése óta több mint 21 ezer ellenőrzést végeztek, és az esetek ötödében találtak szabálytalanságokat.

A renitensek közül volt, akinek visszavonták a droszthasználati engedélyét, mások bírságot fizettek, amelynek az összege attól függően változott, melyik hatóság (Közlekedési Felügyelőség, NAV, adatvédelmi hatóság, fogyasztóvédelmi hatóság, rendőrség stb.) járt el az ügyükben. A bírság összege ugyan 600 ezer forint is lehet, ennek ellenére akadtak visszaeső vállalkozások, amelyeket több alkalommal is meg kellett büntetni.

A szabálytalanságok leginkább a belvárosi kerületekben, a pályaudvarokon és a repülőtéren dolgozó "mezítlábas", tehát egyik társasághoz sem tartozó fuvarozókra jellemző - a BKK ellenőrzései is ezekre az autókra, illetve területekre koncentrálódnak.

A taxishiénákat azonban mindez nem riasztja vissza, és a város nagy forgalmú pontjain, valamint főként az éjszakai szórakozóhelyeken még mindig mindennapos az utasok "lehúzása".

A hiénák ellen csak részleges eredményeket hozott a fővárosi taxisrendelet, és bár a budapestiek körében sokat javult a társaságok megítélése, a vidékieket és a külföldieket érő atrocitások miatt a "hiéna" kifejezést sajnos még mindig nem sikerült törölni a taxis szlengszótárból - mondja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési osztályának vezetője. Dudás Zoltán szerint az utazóközönséget rendre megkárosító, minden lehetséges jogszabályt kijátszó taxisok ellen a mai napig nincs hatásos ellenszer - írta a lap.