A magyar minimálbérek már régiós viszonylatban is megalázók

A környező országok egyre inkább igyekeznek kitörni az olcsó munkaerő világából, melynek egyik eszköze a minimálbérek lendületes emelkedése lehet. Magyarországon viszont továbbra is alacsonyak maradnak a legkisebb kötelező fizetések, így a minimálbéresek a legszegényebbek a régióban.
Szöllősi Fanni, 2019. szeptember 16. hétfő, 14:41
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt héten a lengyel kormány bejelentette, hogy 2020-tól ez eddigi 2250 zlotys minimálbért 2600 zlotyra emelnék. Korábban a béremelést bruttó 2450 zloty értékben határozták meg, de a Jog és Igazságosság párt vezetői programtervükben egyre magasabb minimálbért terveznek: 2023 végére már majdnem a jelenlegi duplájára növelnék a legkisebb adható fizetést.

Lengyelországon kívül a térségben Szlovákiában is nagyobb mértékű minimálbér-emelést kezdeményeztek, ahol a bérek 520 euróról 580 euróra növekednének. Ez összesen 11 százalékos emelést jelent a mostani bérekhez képest - derül ki az Mfor számításából. A helyi kormány a jövőben az átlagbér 60 százalékának megfelelő összegű bérminimumot is szeretné elérni, ami eleget tenne az új EB elnök elképzelésének az egységes európai minimálbérről.

Ellenben Magyarországon a jövő év elejétől bruttó 149 ezer forintról 161 ezerre növekedne a minimálbér, ami csak 8 százalékos emelést jelent. A minimum adható fizetés egyelőre a régión belül Csehországban és Romániában a legalacsonyabb, az előbbi 1 százalékkal, az utóbbi körülbelül 42 százalékkal maradt a magyar alatt 2017-ben, de ez a jövőben megváltozhat. A portál adatai szerint 2020-ra várhatóan 12 százalékkal a magyar minimálbér felett lesz a cseh összeg, és a román bér is utolérheti a magyarokét.

A környező országokban meg lehet élni a legkisebb bérből

Magyarországon jelenleg a minimálbér szintje az átlagos bruttó bér 41 százalékát teszi ki, ennél csak Romániában alacsonyabb ez a szám (40 százalék). Ez alapján a magyar minimálbér lemaradóban van a régió többi országához képest. A minimálbérek adóztatása szempontjából is rosszul áll Magyarország: a kötelező legkisebb bérek 34 százalékát veszi el az állam különféle adók és járulékok formájában. Romániában adóztatják a legnagyobb mértékben a béreket, ahol az elvonások 41,5 százalékosak. Az elvonás mértéke Lengyelországban 21, Szlovákiában 16, Csehországban pedig 14 százalékos - írta a Mfor.

Az emelés a minimálbérből élő magyarok számára - akik az ország dolgozóinak körülbelül 42 százalékát teszik ki - azt jelenti, hogy az adóterhelés után jövőre már havi nettó 106 ezer forintot kaphatnak. Ehhez képest a cseh, lengyel is szlovák minimálbéresek is jóval többet keresnek majd a tervezett emelések után. Ráadásul az Eurostat adatai alapján a visegrádi országok közül mindegyik lakói sokkal jobban meg tudnak élni az adott ország minimálbéréből, mint a magyarok. (Árnyalja a képet, hogy a magyar minimálbéresek igen jelentős része feketén, zsebbe kapja a fizetése egy részét. Pontosan nem lehet tudni, hány embert érint ez a szisztéma, de egyes becslések szerint akár milliós nagyságrendben is lehetnek dolgozók akiket ily módon, szürkén foglalkoztatnak.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.09.17 22:24

@Remete53:
Sztem elvétetted a fonalat!
:P
Én örülök, hogy erősödik a gazdaság és a gané összeszerelő jellegű munka kiszorul az országból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.09.17 20:33

@Remete53: Jah, hogy minden évben ugyanúgy számolták a nettót?!

NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM! NEM!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2019.09.17 17:23

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.09.17 16:20

Kedves krix7!
Tételezzük fel, hogy jelenlegi vezetőnk mögém állna:
Akkor először is:
1. levágnám neki
2. elküldeném a jó édes....
3. utána meg adnék neki olyat, hogy nem tudna utána a büdös életben mögém állni, ...
4. és utána alulról szagolná azt a bizonyos ibolyát :))....végre valahára...és új vezetőnk lenne :))
Remélem így 1-1 :))))
Na szép napot! :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.09.17 15:39

@OV: "minimálbér HAZAI további emelésének gátja az alacsony(még régiós szinthez képest is alacsony) termelékenységi mutató, "

Ez már rég kiderült, hogy begyöpösödött közgazdászok írtózatos hülyesége. Pont a bérek emelése/emelkedése váltja ki a termelékenység növekedését, amíg 10 fő Olcsó Béla jómunkás ember megcsinál valamit havi 1 millióért, addig mi a tökért ruházzon be valaki egy olyan gépbe, ami avulással együtt havi 1.5 millióért kiváltja 9 ember munkáját? Az alacsony bér konzerválja a gyenge termelékenységet és a gyenge jövedelmezőséget.

Amúgy meg ha egy fodrász levágja napi 10 ember haját 2000Ft/fő-ért, míg osztrák kollégája ugyanúgy 10-et csak 20EUR-ért (gyk:6600-ért), akkor a statisztika szerint az osztrák 3x termelékenyebb.
Ellenben, ha a fodrász bérét emelik, azon túl hogy több javat tud vásárolni, többet kérnek a hajvágásért is (ami egy általános béremelkedés mellett továbbra is megfizethető), a termelékenysége is nő.


A többi pedig a fenti rendkívül gyenge szellemi teljesítményre épülő durva ostobaság.

Maradj meg a szociológiánál, mert ahhoz akár értesz, akár nem, kárt nem tudsz okozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html