Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2020-ban Az év befektetőbarát ipari parkja minősítést is viselő Miskolc Déli Ipari Park részére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Tudományos és technológiai park" címet ítélt meg a közelmúltban.

A területet birtokló Miskolc Holding Zrt. tájékoztatása szerint a tudományos parkok a különböző térségek intézményesült tudásközösségei, "ahol a helyi erőforrásokra épülő innovatív környezet, fejlett-speciális infrastruktúra, high-tech ipari tevékenység, valamint tudásbázis-hálózatok kialakulása növekedési dinamikát eredményez."

Az ipari parki és a tudományos parki címek elnyerésére az iparügyekért felelős miniszter évenként ír ki pályázatot. Tudományos és technológiai park címre pályázhat az az ipari park, amelynek fennálló együttműködési vagy kutatási szerződése van egyetemmel, főiskolával vagy akadémiai intézettel és a park területére betelepült vállalkozások közül legalább három együttműködik K+F+I tevékenység végzésében - tájékoztatta a Napi.hu-t Fojtán Gergely, a Miskolc Holding Zrt. vállalkozásfejlesztési egységvezetője.

A cím elnyerésének több feltétele is volt a szakember szerint. A pályázóknak többek között rendelkeznie kellett a tervezett ipari parkra vonatkozó megvalósíthatósági tanulmánnyal. Ezen túl a pályázat beadásakor már legalább 5 vállalkozásnak a területen kellett működnie, valamint a vállalkozások által teljes időben foglalkoztatottak együttes létszámának el kellett érnie a 75 főt. A pályázónak vállalnia kellett továbbá, hogy a pályázat elnyerésétől számított 5. év végére a betelepült vállalkozások száma eléri a tízet, illetve a teljes munkaidőben foglalkoztatottak létszáma legalább a 150 főt.

Jelentős beruházások

A menedzsertől azt is megtudtuk, hogy a városrész az utóbbi időben több fejlesztésen esett át. A tavalyi beruházások nyomán például a Déli ipari park területe 95 hektárról 247 hektárra bővült.

"TOP-6.1.1-15 és TOP-6.1.1-16 jelű-, ipari park fejlesztésekre irányuló-, Európai Unió társfinanszírozásával megvalósult projektek kerültek megvalósításra. Ezeknek a projekteknek az eredményeként a teljes alapinfrastruktúra hálózat kiépült, így közvilágítással ellátott aszfalt burkolatú utak, körforgalmak és gyalogjárda létesültek, kiépült a teljes csapadékvíz elvezetés, záportározók és csapadékvíz-átemelők épültek, ivó- és szennyvíz hálózat létesült, de a közösségi közlekedés előmozdítása érdekében intelligens utastájékoztató táblákkal felszerelt buszmegállók is megépültek. A terület ezen túlmenően integrálásra került a városi közösségi közlekedés hálózatba, így a műszakváltásokhoz igazított rendszeres buszjáratok közlekednek az ipari parkba, elősegítve a munkavállalók munkába történő eljutását, valamint a hazajárást" - mondta hírportálunknak Fojtán Gergely.

A Technológiai ipari parkok a gazdaságfejlesztéssel összefüggő pályázatokban például plusz pontot kapnak. A cím elnyerése azonban nem vonz magával közvetlen pénzügyi támogatást. Egy ilyen ranggal rendelkező ipari terület lehetőséget biztosít tudásközpont létrehozásának is, amely új, minőségi munkahelyeket hozhat a városnak. Ezen túl megnövekedhet a nemzetközi együttműködések száma is - tájékoztatott a szakember.