Hatalmas változás történt a bankkártyás fizetéseknél

Már több mint félmillió bankkártyát költöztettek mobiltelefonjukba a magyar felhasználók. A mobilfizetések száma közel háromszorosára nőtt 2019. szeptembere óta. Saját mobiltárcás megoldás 6 banknál érhető el, emellett 7 szolgáltató kínál Apple Payes fizetést.
Herman Bernadett, 2020. november 3. kedd, 14:38
Fotó: Getty Images

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 2020-ra a magyar felhasználók több mint 500 ezer bankkártyát digitalizáltak mobiltelefonjukba, a Mastercard szerint a mobiltárcás tranzakciók száma pedig közel háromszorosára nőtt 2019 és 2020 szeptembere között.

"A Mastercardnál úgy látjuk, hogy tovább folytatódik az a trend, hogy a mindennapi életünk egyre nagyobb része költözik a digitális térbe. Különösen igaz ez olyan időszakban, amikor az otthonunk biztonságában kell hosszabb időt eltöltenünk" - mondta a bejelentés kapcsán Eölyüs Endre a Mastercard magyarországi igazgatója.

Az Apple Pay már 7 hazai szolgáltatónál is elérhető, az Android rendszerű okostelefonokra pedig 6 magyar bank kínál saját mobiltárcás megoldást. Az itthon elérhető mobiltárcák mögött a Mastercard MDES technológiája biztosítja a fizetések zavartalanságát. Az úgynevezett tokenizáció során a fizikai bankkártya adatait tokenekre cserélik és ezek vesznek részt a tranzakciós folyamatokban. Ezt a technológiát nem csak mobilfizetések során használják, de az Amazon is egyre több ügyfele számára teszi elérhetővé ezt a lehetőséget, így online vásárlás során egy gombnyomással megtörténhet a fizetés, nincs szükség a kártyaadatok újbóli megadására.

A Mastercard emellett közölte, Doppio névre keresztelt fejlesztési programjával néhány hónap alatt az elfogadóhelyek száma több ezerrel bővült, így a mobiltárcák használata még tovább terjedhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK