A multik miatt máris változtat a magyar kormány?

Szijjártó Péter korábban levelet küldött a magyarországi multinacionális vállalatoknak, amelyben biztosította azokat, hogy a kormányzati mentőcsomaggal meg tudják védeni a munkahelyeket. A cégek azonban úgy tűnik, nem igazán tudnak élni a lehetőségekkel, számos vállalat leépítésekbe kezdett - értesült a Portfolio.hu. A lap szerint ezért a kormány átdolgozza a korábban bejelentett mentőcsomagot.
Domokos Erika, 2020. április 18. szombat, 21:55
Fotó: Reuters

Már nem csak a kis- és közepes vállalatok vannak bajban Magyarországon, hanem a multinacionális vállalatok magyar leányai is. A tőkeerős vállalatok korábban nagyrészt igyekeztek elkerülni a leépítéseket, bízva abban, hogy a magyar kormány bértámogatási programja, illetve a többi intézkedése segít a nehéz időkben. A Portfolio értesülése szerint Szijjártó Péter külgazdasági miniszter levélben biztosította a cégeket arról, hogy a kormány olyan mentőcsomagot készít, amelyet igénybe tudnak venni, és segít megőrizni a munkahelyeket.

A bejelentett mentőcsomag azonban csalódást keltett, korlátozottan lehet igénybe venni a bérpótlást, nem nyújt kellő segítséget a cégeknek ahhoz, hogy megtartsák a munkaerőt - írta a lap. Egyes vállalatvezetők szerint a program túlzottan bürokratikus, mások szerint kevés a 75 ezer forintos dolgozónkénti bértámogatás.

"A kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy a válság körülményeihez képest a vállalatok a lehető legtöbb munkahelyet meg tudják védeni" - reagált a lap megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A Portfolio.hu szerint ezzel nem cáfolták az értesüléseinket. A lap szerint a kormány hétfőn felülvizsgálja a bejelentett válságkezelő programot.

A multik leépítési szándékai alapján - a Portfolio szerint - vélhetően komoly gondok vannak a gazdaságban, mivel azt jelzi, hogy a tőkeerős vállalatok a végkielégítéseket is vállalva elbocsátásokba kezdenek, kalkulálva azzal is, hogy a válság után akár komoly toborzási költségeik is keletkezhetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ballada, 2020.04.19 12:01

A haladók egy évtizedig adómentességet adtak a multinak, a Zorbánnak meg tollba mondják a rendelkezéseket. Egyik kutya másik eb, valódi rendszerváltásra lenne szükség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.04.19 07:10

Belengették a külön adókat, hát persze, hogy menekülnek. Most hiányoznak csak igazán a stadionokra meg a gagyi magyar futballra elqurt milliárdok :-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2020.04.18 22:25

Persze, hogy ez így nem kell senkinek wgy massziv fércmunka ez a rendelet, úgy hülyeség ahogy van

Ha a munkáltató elküldi (kirugja) munkanélkülire akkor akár 160.000 Ft oot is kaphat a melós és 3 hónap múlva meg szépen visszaveszik, .. a munkáltatónak ez egyértelmüen igy a leggazdaságosabb de még a munkavállaló sem igazán panaszkodhat sőt ha jól rémlik 4 órában még be is vállalhat valami melót valamivel kevesebb járadékért cserébe !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html